Banke: Nema fiksiranja kursa franka

Fiksiranja kursa švajcarskog franka neće biti, poručio je predsednik UO Udruženja banaka Srbije Goran Pitić nakon petočasovnog zasedanja tog udruženja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

15:29

Default images
Foto: Freeimages

On je pozvao građane zadužene u švajcarskim francima da se svaki pojedinačno obrati svojoj banci kako bi se za konkretan slučaj našlo rešenje koje, kako je rekao, može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model.

"Konkretan dogovor banaka je da se klijenti obrate svojim bankama i da potraže rešenja koja već postoje u modelu iz 2013. godine i u novim modalitetima, u zavisnosti od svakog konkretnog problema koji klijent ima. Niti su pozicije svih klijenata iste, a ni pozicije banaka", rekao je Pitić, koji je i predsednik UO Sosijete ženeral banke.

"Postoje dva principa koja moraju da se poštuju kada se nešto poremeti u finansijskom sektoru - ravnopravni tretman svih klijenata na tržištu, i procena rizika", rekao je Pitić.

On je istakao da su određeni modeli lakše otplate kredita indeksiranih u francima nuđeni i ranije, kada je takođe dolazilo do poremećaja u odnosu franka prema drugim valutama, i tada su banke na neki način preuzimale deo troškova, kako bi klijentima olakšale otplatu mesečnih rata.

Pitić je podsetio da građani mogu da kredite u francima konvertuju u evro, kao i da produže rokove otplate i odlože otplatu glavnice.

"Odziv je tada bio jako mali, ta šansa je, nažalost, propuštena. Sada pozivamo klijente koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima da se obrate svojim bankama, iskoriste sve mogućnosti koje su im ponuđene i izaberu najbolje rešenje", kazao je Pitić.

On je istakao da bankama nije u interesu da aktiviraju hipoteke na stambene kredite koje građani ne mogu da uredno otplaćuju.

Po proceni Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije, kako je preneo Pitić, nije prihvatljivo rešenje zamrzavanje kursa dinara prema franku, jer bi to narušilo ravnopravan tretman ostalih klijenata koji su se zaduživali u drugim valutama.

Na pitanje da li će bankari imati sastanak sa predstavnicima Narodne banke Srbije i Vlade Srbije o otplati kredita u francima, Pitić je kazao da još nije stigao poziv na takav sastanak, ali da su bankari spremni da učestvuju u dogovorima o najboljim rešenjima za klijente i banke.

Pitić je naglasio da je teško predvideti šta će se dešavati u narednim mesecima i godinama, navodeći da su stambeni krediti dugoročni krediti koji sa sobom nose rizik.

"Ukoliko bi danas doneli neka rešenja kojima bi napravili neku vrstu konačnog rešenja, a za tri godine došlo do značajanih promena odnosa valuta, napravili bi medvedju uslugu i bankarskom sektoru, a i samim klijentima. Svaki klijent treba ponovo da bude odgovoran za odluku koju će doneti, a to može samo u razgovoru sa svojom bankom", rekao je on. Udruženje banaka Srbije nije na današnjem sastanku donelo nikakvu konkretnu odluku kojom bi pomoglo otplatu zajmova dužnicima u švajcarskim francima, saopšteno je posle sastanka.

Udruženje banaka Srbije je posle sastanka Upravnog odbora saopštilo da preporučuje klijentima koji imaju probleme u otplati svojih kredita da se obrate svojim bankama i iskoriste modele restrukturiranja ili konverzije, kao i ostale mogućnosti, kako bi se ublažile posledice naglog skoka kursa švajcarskog franka.

Istovremeno, UBS preporučuje svojim članicama da u traganju za najbolјim rešenjima, a u skladu sa svojim poslovnim politikama, minimiziraju troškove dogovorenih rešenja sa klijentima.

Upravni odbor ističe da u traganju za rešenjima i u ovoj, kao i u bilo kojoj drugoj situaciji, radi očuvanja stabilnosti bankarskog sektora, moraju da budu poštovani sledeći principi jednakog tretmana svih klijenata na tržištu i preuzimanje individualnog rizika i odgovornosti, kako klijenata tako i banaka, navodi se u saopštenju.

Udruženje banaka je, kako se dodaje, i u prethodnim godinama, kada je dolazilo do otežanih uslova u plaćanju obaveza koje građani imaju, davalo preporuke svojim članicama (2011. na osnovu inicijative Ministarstva finansija i 2013, uvažavajući preporuke Narodne banke), da klijentima omoguće konverziju kredita indeksiranih u švajcarski franak u evro, period mirovanja od dve godine, produženje roka otplate kredita kao i druge pogodnosti.

Međutim, vrlo mali broj klijenata je iskoristio ove mogućnosti i olakšice u tom periodu, navode iz Udruženja.

Rečeno je da i ova situacija, iako nema odlike sistemskog problema, zahteva kontiuirano praćenje i analizu stanja na tržištu zarad ublažavanja posledica za sve učesnike, kao i radi očuvanja stabilnosti i osnovnih parametara funkcionisanja bankarskog i finansijskog sistema.

Nadležni stručni odbori u bankama i u Udruženju banaka nastaviće da kontinuirano prate i analiziraju situaciju na tržištu kako bi banke pravovremeno reagovale na promene u okruženju, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: