Delta odlična, a i državi je dobro

Kompanija Delta holding u 2014. uplatila je u budžet Srbije 90,5 miliona evra i ostvarila operativni profit od 53,3 miliona evra ili za 38,27 % veći nego 2013.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

15:25

Default images
Foto: Tanjug

Ovo je izjavio predsednik te kompanije Miroslav Mišković.

Mišković je na konferenciji za novinare o poslovanju Delta holdinga u prošloj godini kazao da je uplata te kompanije u republički budžet bila za tri do četiri miliona evra manja zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro.

"U prošloj godini Delta je ostvarila svoje najbolje rezultate posle 2008. Ovi rezultati realizovani su bez poslovanja sa državom Srbijom, javnim ili državnim preduzećima, kao što je inače Delta oduvek i radila. Rezultati su još značajniji i zbog toga što su postignuti u vrlo lošim uslovima za poslovanje u Srbiji", naglasio je Mišković.

Prema njegovim rečima u 2015. Delta holding očekuje da će značajno povećati obim poslovanja i da će operativni profit pre amortizacije te kompanije dostići 62 miliona evra što bi bio rast od 18,23 odsto u odnosu na prošlu godinu, a planira i da će vrednost izvoza biti 75 miliona evra što bi bio rekord u poslovanju te kompanije.

"Očekujemo da u ovoj godini započnemo investicije čija je ukupna vrednost veća od 250 miliona evra, ali i kupovinu nekih kompanija, kao i prodaju nekih naših kompanija ili organizacionih delova", dodao je Mišković.

On je precizirao da je Delta kredibilna i da je obezbedila sredstva za početak izgradnje četiri objekta na tri lokacije u Beogradu - šoping mola Delta Planet na Autokomandi, nove poslovne zgrade Delta holdinga pored hotela Kraunplaza, kao i hotela visoke kategorije i uz njega poslovnu zgradu između Deltine zgrade i hotela Hajat, u kojima bi ukupno bilo uposleno od osam do 10 hiljada građevinskih radnika.

"Od trenutka kada dobijemo građevinsku dozvolu, u roku od 30 dana Delta će započeti gradnju ovih objekata. Nadamo se da ćemo, za sve tri lokacije, sve potrebne dozvole dobiti na vreme", kazao je on.

Mišković je istakao i da je realizacija ovakvog Deltinog plana moguća zahvaljujući dobroj organizaciji, naglasivši da je ta kompanija organizovana na istim principima kao sve vodeće svetske kompanije.

On je dodao i da će uslovi za poslovanje kompanija u Srbiji u ovoj godini biti veoma teški jer će potražnja biti manja zbog smanjenja plata i penzija, a i mnogi privredni subjekti su već u veoma teškoj situaciji i takvo stanje prenose i u ovu godinu.

Situacija bi, kako je istakao, moglo da se popravi stvaranjem povoljnije investicione klime, odnosno ubrzanim donošenjem podzakonskih akata vezanih za zakon o planiranju i izgradnji kako bi mogla da počne njegova primena.

Prema njegovim rečima, i Centralna banka Srbije bi mogla da sredstva od obaveznih rezervi kod Narodne banke Srbije (NBS) koja su preko četiri milijarde evra direktno ubrizga u privredu kao što je to učinila i Evropska centralna banka, naglasivši da to on ne govori đzbog Delte jer ta kompanija neće koristiti ta sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: