EK: Srbijagas uslov za pregovore

Evropska komisija(EK) je saglasna s ocenom Evropske energetske zajednice (EZ) da sadašnji plan reorganizacije Srbijagasa "ostavlja otvorena mnoga pitanja".

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 23.01.2015.

15:12

Default images

EK saopštava da će se promene unutar te kompanije imati u vidu kad Srbija dođe do otvaranja poglavlja o energetici u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

To je danas agenciji Beta rekla portparolka Komisije u Briselu Maja Kocijančić, prenevši stav EK da se mnoga otvorena pitanja tiču "druge faze restrukturiranja Srbijagasa", a to znači razdvajanja sektora unutar te kompanije i podelu na snabdevanje i isporuku gasa.

"Još su nejasne pojedinosti plana koji bi Srbiji omogućio da se usaglasi Treći energetski paket (EU i EZ) s unutrašnjim tržištem gasa i krene u rešavanje preostalih pitanja u sklopu Drugog energetskog paketa", stav je Evropske komisije.

Kocijančić je prenela i da će "Evropska komisija uzeti u obzir i stanje u postupku restrukturiranja Srbijagasa kad se bude ocenjivalo da li je Srbija spremna da otvori poglavlje energije u pregovorima o članstvu".

"Evropska komisija zato poziva Srbiju da bez odlaganja završi prvu fazu tog postupka - finansijsko restrukturiranje Srbijagasa, a da uporedo s Energetskom zajednicom razjasni one elemente druge faze koji moraju biti rešeni da bi se obezbedilo podudarnost obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici", koja obuhvata države EU i druge evropske zemlje, a čiji je ugovorni član i Srbija.

Usaglašavanje plana reogranizacije Srbijagasa s odredbama EZ i Trećeg energetskog paketa je i Evropska banka za obnovu i razvoju postavila kao uslov za dodelu kredita od 60 miliona evra za izgradnju gasne konekcije Srbije sa Bugarskom.

Šefica tima za pregovore o članstvu Srbije s EU Tanja Miščević izjavila je juče da je plan za restrukturiranje Srbijagasa u skladu sa zahtevima Evropske energetske zajednice i da to telo samo traži doradu tog plana, a u skladu sa rokovima, uz dodatne podatke, pojašnjenja i dovršenje plana.

Srpski ministar energetike Aleksandar Antić je saopštio da će Ministarstvo energetike prihvatiti sve sugestije Sekretarijata evropske energetske zajednice i da će u skladu s tim Srbija do 12. marta dostaviti novi plan za restrukturiranje Srbijagasa.

Energetska zajednica zatražila je od Srbije da do 12. marta dostavi novi plan za restrukturiranje Srbijagasa, pošto sadašnji nije usklađen sa propisima EU, izjavio je zamenik direktora Sekretarijata te organizacije Dirk Bušle.

Bušle je u izjavi portalu EurAktiv Srbija i agenciji Beta takođe upozorio da bi neusklađivanje sa evropskim propisima kada je reč o operaterima gasa, Srbijagasu i Jugorosgasu, moglo da se odrazi na pregovore o članstvu Srbije u EU i da bude merilo za otvaranje pregovora u oblasti energetike.

Sekretarijat Energetske zajednice, u okviru koje se zemlje kandidati pripremaju za člastvo u EU u oblasti energetike i integraciju u njeno tržište, zatražio je od Srbije da do 12. marta dostavi "detaljan akcioni plan koji će obezbediti da se pravno i funkcionalno razdvajanje operatera sistema za transport gasa potpuno uskladi sa
propisima Energetske zajednice najkasnije do 30. juna 2015. godine".

Vlada Srbije je krajem decembra usvojila plan restrukturiranja Srbijagasa kojim se to državno preduzeće pretvara u holding sa dve jedinice - za transport i snabdevanje gasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: