Zašto cena goriva ne prati naftu?

Udruženje naftnih kompanija Srbije ocenilo je danas da je pad cene sirove nafte od juna 2014. godine pa do danas - nezapamćen u istoriji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

11:15

Default images
Foto: Beta/AP

Naime, u junu 2014. godina, cena nafte tipa "brent" bila je 115 dolara za barel, a sedam meseci kasnije pala je na nešto ispod 48 dolara za barel.

“Tako strmoglav pad nije do sada zabeležen”, kazao je generelani sektretar UNKS Tomislav Tomislav Mićović. A koliko je taj pad ogroman pokazuje pregled prosečnih cena u poslednjih pet godina.

Kako je naveo Mićović, od jula je cena benzina pala za 25 dinara dizela za 16 dinara, a TNG za 8 dinara.

U Udruženju objašnjavaju da tako veliki pad nije praćen istim padom cena goriva kod nas pre svega zbog jačanja dolara koji je pre tri meseca vredeo 85 dinara, a sada je 109 dinara, ali i nekih dodatnih troškova koje je država nametnula naftnim kompanijama.

Reč je, pre svega o uvođenju obaveze markiranja goriva u februaru prošle godine, a zatim u oktobru i za obavezne rezerve.

Takođe, akcize na dizel i TNG su povećane od 1. januara ove godine.

Predstavnici Uduženja ne očekuju da će cena naftnih derivata da pada dok je cena sirove nafte na ovom nivou.

Kako su naveli, očekuje se i da barel sirove nafte u prvom kvartalu bude oko 50 dolara za barel, a da će potom cenba blago da raste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: