Antić:Nije vraćen plan za Srbijagas

Ministar energetike i rudarstva kaže da je pogrešno interpretirana poruka Evropske energetske zajednice u vezi s planom za reorganizaciju Srbijagasa.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

16:33

Default images

Antić je gostujući u Kažiprstu B92 objasnio da Evropska energetska zajednica nije vratila plan za restrukturiranje Srbijagasa već da je od Ministarstva energetike traženo da do 1. marta dostavi dopunske informacije o merama kojima će se osigurati razdvajanje operatora transportnog sistema do 30. juna ove godine.

Antić kaže da je Srbija deo EEZ s kojom, kao partnerom Ministarstvo sarađuje na projektima i zakonima i da je ovaj plan njima već prezentovan u septembru 2014. godine.

"Mi sada imamo dopis koji smo dobili pre nekoliko dana od direktora EEZ gospodina Kopača u kojem oni od nas jedino traže, tj. ljubazno mole, da im dostavimo detaljnu šemu predviđenih mera i radnji kako bi se osiguralo da pravno i funkcionalno razdvajanje operatora u prenosnom sistemu bude okončano do 30. juna", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, u EEZ je postojala mala doza nepoverenja prema onome što je godinama obećavano, ali je sada prvi put napravljen plan restrukturiranja Srbijagasa kojim je predviđeno da reforma bude sprovedena u dve faze, kao i rokovi za realizaciju svake od njih. U prvoj fazi, koja treba da bude realizovana do 30. juna 2015, organizacija Srbijagasa treba da se uskladi sa Drugim energetskim paketom, a u drugoj fazi su predviđene mere i rokovi za izbor modela organizovanja operatora transportnog sistema u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Antić kaže da će u prvoj fazi biti osnovan holding.

"To znači da će pravno biti razdvojene delatnosti kao što oni traže, tj da operator distrubutivnog sistema ima svog direktora koji sam donosi odluke, "a ne da za sve pita, u ovom konkretnom slučaju-gospodina Bajatovića", precizirao je Antić.

Odgovarajući na pitanje da li će direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i dalje ostati na toj poziciji, Antić kaže da to pitanje nije za danas i nije za njega, već za Vladu Srbije, ali je ocenio da Bajatović ima izuzetne menadžerske sposobnosti, navodeći kao primer nabavku gasa za Srbiju u teškim trenucima.

"Jedino zameram Bajatoviću što u odnosima prema ranijim vladama nije imao čvršći stav da zaštiti interese Srbijagasa", kazao je Antić.

Na pitanje o ispumpavanju vode iz kopa Tamnava u Kolubari, Antić je istakao da ne postoji nikakva zavesa oko tog posla i da je sve bilo potpuno javno, da je više puta bio tamo sa premijerom i poslovodstvom, kao i predstavnicima medija.

On je nagalasio da nijedna kompanija nema iskustva za ispumpavanje vode iz velikih kopova osim jedne australijske kompanije koja je imala to iskustvo u poplavi u Australiji 2012, tako da tu vrstu reference nije imala nijedna kompanija.

Ministar dodaje da ono što je bilo ključno kod izbora izvođača radova jesu bankarske garancije.

"Svako ko je ušao u igru morao je bankarskim garancijama da garantuje izvršenje posla", dodao je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: