"Rešenja za franak se ne prepisuju"

Narodna banka Srbije (NBS) je prikuplja informacije i analizira reagovanja nadležnih regulatornih tela u drugim zemljama na nagli rast švajcarskog franka.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.01.2015.

16:26

Default images

NBS je otvorena za sagledavanje svega onoga što je dobro i primenljivo iz iskustva drugih, ali upozorava da se rešenja iz drugih zemalja ne mogu "prepisivati".

"Kada se donose rešenja za ovakve probleme, kao što je problem koji se odnosi na otplatu stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, mora se imati u vidu da su svaka zemlja i okolnosti u njoj različite i da se rešenja ne mogu 'prepisivati'", saopštila je danas NBS.

To potvrđuju i do sada prikupljene informacije koje ukazuju da se i sada razlikuju postupanja tržišnih učesnika i regulatornih tela od zemlje do zemlje u zavisnosti od veličine problema, hronologije aktivnosti u prošlosti, kao i uticaja na opšti ekonomski ambijent i finansijsku stabilnost zemlje.

Takođe, primetno je i da je pristup mnogih regulatornih tela po ovom pitanju da se dobro analiziraju efekti mogućih mera i sačeka smirivanje sadašnjih turbulencija u pogledu daljeg kretanja kursa švajcarskog franka pre nego što se pristupi definitivnom predlaganju adekvatnih rešenja, navodi se u saopštenju .

Na primer, u Poljskoj, na osnovu ocena njihovog regulatornog tela, smatraju da ovaj problem ne predstavlja opasnost za poljski finansijski sektor i privredu i verovatno će u tom svetlu pristupiti mogućim rešenjima, iako u ovoj zemlji više od pola miliona građana ima ove kredite.

NBS očekuje da će nakon sastanka u Udruženju banaka Srbije, krajem ove nedelje, i banke definisati svoje predloge, kako bi NBS, u saradnji sa bankarskim sektorom, celovito sagledala situaciju i opredelila buduće aktivnosti, imajući uvek u vidu potrebu da se optimalno zaštite interesi i poverilaca i dužnika, i ne ugrozi finansijska stabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: