"Da nam ne uzmu imovinu preko noći"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je rasprava u Skupštini Kosova o vlasničkoj strukturi Kombinata Trepča odložena od danas za sredu 21. januar.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2015.

11:09

Default images
Foto: Tanjug

To je, kako je naveo, rezultat minimalnih pomaka koje je Vlada Srbije napravila u rešavanju tog problema.

Vlada Kosova odlučila je danas da iz skupštinske procedure povuče izmene Zakona o javnim preduzećima, koje je Skupština Kosova danas trebalo da razmatra, kao i da donese poseban zakon o Kombinatu "Trepča".

Vučić je novinarima u Vladi Srbije kazao da su tokom vikenda održani intenzivni razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice o Trepči, a da će se danas o tome razgovarati s predstavnicima vlasti u Prištini i srpske zajednice na Kosovu.

"Pitanje imovine na Kosovu i Metohiji još nije otvoreno i Vlada Srbije zahteva da se ta tema što pre otvori, a ne da nam imovina bude oduzimana preko noći, a da o tome ništa ne znamo, da se pravimo da ništa ne vidimo, pa kad nam sve bude oduzeto, da neko kaže 'Ajde sada da otvorimo pitanje imovine pa se sada borite za dva mala kombinata na severu Kosova' ", kazao je premijer.

Zamoljen da prokomentariše kako će se međunarodna zajednica postaviti u ovom sporu, Vučić je kazao da veruje da je međunarodna zajednica neutralna.

Po ranijim najavama, trebalo je da poslanici Skupštine Kosova danas po hitnom postupku razmotre predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima, kojim bi Rudarsko-metalurški kombinat Trepča postao javno preduzeće.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je danas da će, ukoliko kosovske institucije ne odustanu od preuzimanja "Trepče", Srbija pokrenuti proces privatizacije tog kombinata.

Radnici "Trepče" sa severa Kosova odbacili su danas na protestima u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić Predlog zakona koji je kosovska vlada usvojila o promeni vlasništva te kompanije u javno preduzeće i poručili da pitanje "Trepče" treba pod hitno staviti na dnevni red razgovora u Briselu.

Vlada Kosova povukla sporni predlog

Vlada Kosova odlučila je danas da iz skupštinske procedure povuče izmene Zakona o javnim preduzećima, koje je Skupština Kosova danas trebalo da razmatra, kao i da donese poseban zakon o Kombinatu "Trepča".

Kako je saopštila Vlada Kosova, izmene Zakona o javnim preduzećima povučene su zbog činjenice da u njima nisu precizno definisani rokovi obaveza koje Kombinat "Trepča" ima prema kreditorima.

Na sednici Vlade je odlučeno da se izradi poseban zakon o Trepči, u kojem bi bila precizirana sva pitanja bitna za tu firmu, koja je jedan od najznačajnijih ekonomskih činilaca Kosova.

Sednici Vlade prisustvovali su i predstavnici Srpske liste u Vladi Kosova i saglasili se sa odlukom da se izmene Zakona povuku.

Prethodno je portal Koha net objavio da je premijer Kosova Isa Mustafa odlučio da povuče iz skupštinske procedure izmene Zakona o javnim preduzećima i da se pripremi poseban zakon o "Trepči".

Prema tom portalu, povod za takvu odluku premijera je to što u novom zakonu o javnim preduzećima nije predvidjen način izmirivanja obaveza od 1,4 milijarde evra koje, prema procenama, ima "Trepča".

Portal je naveo je odluka doneta sinoć nakon razgovora koje je Mustafa zajedno sa zamenikom premijera Hašimom Tačijem i ministrom pravde Hajredinom Kučijem, imao sa ambasadorima najznačajnijih zemalja Zapada.

Sednica Skupštine, koja je bila zakazana za 10 časova, još nije počela, dok je izvor Agencije Beta rekao da se predlog zakona o Trepči ne može pripremiti, niti razmatrati tokom ove nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

192 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: