Svaki treći kredit u "švajcarcima"

Svaki treći stambeni kredit indeksiran je u švajcarskim francima (28,8 odsto), a ukupan iznos dugovanja građana u ovoj valuti iznosi oko milijardu "švajcaraca".

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 17.01.2015.

14:17

Default images
Foto: Freimages.com

Ukupne pozajmice u ovoj valuti, koje uključuju sve kredite građanima i privredi, iznose oko 1,1 milijardu franaka, pokazali su podaci Narodne banke Srbije (NBS).

To znači da je rata za svaki sedmi kredit u Srbiji (14,9 odsto) indeksiran u švajcarskim francima, za nekoliko dana, nakon odluke Centralne banke Švajcarske, veća za 15 odsto.

"Svesni smo da će jačanje franka bitno pogoršati položaj korisnika kredita indeksiranih u ovoj valuti. U tom smislu, već sagledavamo negativne efekte po korisnike, ali i posledice na stabilnost finansijskog sistema", rečeno je u NBS.

Centralna banka je najavila da će u narednom periodu o tome razgovarati sa predstavnicima banaka, Udruženjem banaka, kao i sa svim drugim organizacijama sa kojima "proceni da je neophodno dogovarati rešenje".

"Tek nakon tih sastanaka, mogle bi se razmatrati konkretne mere i aktivnosti u cilju eventualnog nalaženja modaliteta za prevazilaženje problema u otplati kredita", navodi NBS.

Komentarišući "gotova rešenja" koja nude predstavnici udruženja građana i drugi zainteresovani, NBS poručuje da bi trebalo imati u vidu da sva nametnuta rešenja kojima se olakšava položaj korisnicima kredita u švajcarskim francima, po pravilu znače i prenošenje rizika, a samim tim i troškova, koje bi tada snosile banke, NBS i država.

"U tom smislu, u ovom trenutku se ne možemo izjasniti o tome da li će i koje mere biti preduzete u ovom pravcu. Nastojaćemo da pažljivom procenom situacije i nakon dijaloga sa učesnicima na tržištu, dođemo do najprihvatljivijeg rešenja", rečeno je u NBS.

U NBS podsećaju da su u maju 2013. dali preporuku bankama u cilju da se korisnicima kredita u "švajcarcima" omogući otplata tako što bi se rata obračunavala po kursu obračunatom na osnovu valutnog odnosa evro-franak u momentu odobravanja kredita, korigovanom za najviše osam odsto.

Razlika do tržišnog kursa ima karakter odloženog potraživanja na tri godine i na taj iznos se ne obračunava kamata.

"Korisnici koji su prihvatili ovu preporuku su u manjoj meri pogođeni aktuelnim jačanjem franka", navodi NBS.

Prvo razgovor s bankama, pa rešenje za CHF

Narodna banka Srbije najavila je da će o problemu u kojem su se našli korisnici kredita u švajcarskim francima u narednom periodu razgovarati sa bankama, Udruženjem banaka i drugim organizacijama, sa kojima proceni da je neophodno dogovarati rešenje.

U NBS kažu da su svesni da će jačanje švajcarskog franka bitno pogoršati položaj korisnika kredita indeksiranih u ovoj valuti, i napominju da, u tom smislu, već sagledavaju negativne efekte po korisnike, ali i posledice na stabilnost finansijskog sistema.

"Međutim, tek nakon ovih sastanaka, mogle bi se razmatrati konkretne mere i aktivnosti u cilju eventualnog nalaženja modaliteta za prevazilaženje problema u otplati", rečeno je u NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: