"Švajcarac": Šta banke da rade?

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić rekao je da očekuje da će banke u Srbiji olakšati klijentima otplatu kredita u švajcarskim francima.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 16.01.2015.

16:32

Default images
Foto: Freimages.com

"Očekujem da Narodna banka Srbije preporuči da se korisnicima kredita produži rok otplate i da uputi apel bankama da, u zavisnosti od izvora sredstava iz kojih su odobravale te kredite, ne prenose ceo teret porasta cene 'švajcarca' na korisnike kredita, nego da jedan deo svog profita smanje i na taj način olakšaju klijentima", rekao je Hanić za agenciju Beta.

Centralna banka Švajcarske juče je ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, koju je uvela u septembru 2011. godine sa ciljem sprečavanja daljeg jačanja svoje valute.

Ta odluka je juče dovela do znatnog rasta kursa franka koji je ojačao za gotovo 40 odsto u odnosu na evro, ali se potom stabilizovao na nivou od 1,03 franka za evro čime je ojačao za 15 odsto.

Hanić je naveo da ukupna suma stambenih kredita, koju oko 20.000 građana Srbije ima u švajcarskim francima nije tako velika, ali da bi poskupljenje franka moglo predstavaljati snažan udarac za njih jer su im primanja niska.

Oni koji imaju štednju u švajcarskoj valuti postali su bogatiji za 15 odsto, rekao je Hanić i naveo da to potvrđuje pravilo da kada u štednji treba imati "korpu različitih valuta", jer što se izgubi na jednoj valuti, dobije se na drugoj.

Nagli rast švajcarskog franka, kako je ocenio, ne može značajnije uticati na finansijsku stabilnost Srbije, jer su obaveze države u švajcarskim francima male.

Hanić je ocenio da Švajcarska, u poređenju sa Nemačkom, Italijom i Rusijom, nije toliko značajan spoljnotrgovinski partner Srbije, te rast švajcarske valute neće negativno uticati ni na privredu Srbije.

"Pozicija onih koji izvoze, biće bolja, jer će za istu količinu proizvoda ili usluga obezbediti veći devizni priliv, a za uvoznike to neće biti povoljno", rekao je on.

Menjačnice u Srbiji će, po Hanićevoj oceni, reagovati tako što će povećati svoje marže zbog neizvesnosti, dok se kurs franka ne konsoliduje na svetskom finansijskom tržištu i berzama.

Švajcarska će, kako je ocenio, postati manje konkurentna na svetskom tržištu, jer će izvoznicima biti teže da izvoze svoje proizvode, koji na neki način poskupljuju, dok će tamošnji uvoznici biti u boljoj poziciji.

"Švajcarska je imala dovoljno vremena da izvrši određena prilagođavanja i da amortizuje ovaj udarac. Osim toga, Švajcarska sprovodi i neke druge kombinovane mere, kao što je referentna kamatna stopa, da bi uticala na stabilizaciju i sprečila dalje oscilacije ili jačanje 'švajcarca' ", rekao je Hanić.

Dekan Beogradske bankarske akademije ocenio je da je švajcarski franak došao na realan nivo i da ne treba očekivati njegove žnatnije promene u narednom periodu.

"Sem u slučaju rublje, retkost je da se dešavaju ovakvi lomovi u jednom danu. Ovo je prirodno i trebalo je očekivati, imajući u vidu visoke troškove države, odnosno Švajcarske centralne banke koja je držala franak na potcenjenom nivou, da će jednog dana Švajcarska doneti ovakvu odluku", ukazao je Hanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: