Franak skočio na čak 120,7 RSD

Prema zvaničnoj kursnoj listi Narodne banke Srbije jedan švajcarski franak danas vredi 120,7 dinara, što je za 18,5 dinara više nego u četvrtak.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

08:23

Default images
Foto: Freeimages

Jačanje švajcarskog franka prema dinaru za samo jedan dan od oko 18 odsto posledica je jučerašnje odluke Centralne banke Švajcarske da odustane od veštačkog održavanja pariteta valute te zemlje i evra, posle trogodišnjih napora da na taj način zauzda franak.

Takva odluka izazvala je rekordno jačanje franka prema evru od oko 15 procenata. Prema podacima NBS, za jedan švajcarski franak na kraju prošle godine trebalo je izdvojiti 100,8 dinara, njegova vrednost 1. jula 2014. bila je 95,5 dinara, dok je 1. januara iste godine za jedan franak trebalo izdvojiti 93,8 dinara.

To znači da je za godinu dana švajcarski franak prema domaćoj valuti ojačao 28 odsto, odnosno da su svima koji imaju obaveze u švajcarskoj valuti za isti procenat povećane i obaveze.

Srpska centralna banka saopštila je juče da devizno tržište Srbije nije značajnije uzdrmano turbulencijama iz međunarodnog okruženja.

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da će zbog rasta franka rate za kredite skočiti za čak 8.000 dinara.

Udruženje Efektiva zatražilo je od nadležnih organa Srbije da se odmah izvrši fiksiranje kursa franka na jučerašnji dan, na iznos od 102 dinara za jedan franak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: