"Autoput do Crne Gore do 2020."

Srbija planira da do 2020. godine završi autoput do granice sa Crnom Gorom, kaže Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

10:25

Default images

Ona je za crnogorski portal Analitika precizirala da se autoput do granice sa Crnom Gorom gradi u tri deonice, od kojih je jedna, Ub-Lajkovac, završena, dok se za ostale dve u prvom kvartalu ove godine očekuje ugovaranje poslova po koncesionom modelu.

"Za deonicu Požega-Boljare u dužini od 107 kilometara, čija je procenjena vrednost 1,8 milijardi evra, prostorni plan i priprema projektno-tehničke dokumentacije biće urađeni tokom ove godine", kazala je Mihajlovićeva. Mihajlović je navela i da je planirano da se rekonstrukcija pruge Beograd-Bar na delu kroz Srbiji izvodi po deonicama i da je u toku izrada glavnog projekta za prvu deonicu pruge Resnik-Valjevo, a očekuje se da će radovi početi u drugoj polovini 2015. godine.

Ministarka očekuje da će cena revitalizacije pruge Beograd-Bar u delu kroz Srbiju, koja je na osnovu tehničko-ekonomske studije procenjena na 200 miliona evra, porasti zbog dugog propadanja pruge i većeg obima potrebnih radova na gradjevinskoj i elektrotehničkoj infrastrukturi.

"Tačna vrednost investicije može se utvrditi tek nakon izrade glavnih projekata glavne opravke pruge. Za sada znamo da je vrednost materijala oko 80 miliona dolara a vrednost usluga, odnosno radova je oko 120 miliona dolara. Ruska strana učestvuje sa oko 60 odsto, a srpska sa 40 procenata ukupne investicije", rekla je ona.

Mihajlović nije precizno odgovorila na pitanje da li je Srbija definitivno odustala od kupovine Luke Bar, navodeći da "Vlada Srbije nije biznismen koji trguje" i da je njena uloga da stvori dobro poslovno okruženje u kojem može tržisno da se posluje, što će pospešiti privredni rast i poboljšati životni standard.

Ministarka je kazala da će se na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Crne Gore, koja je dogovorena za mart, razgovarati o projektu autoputa Beograd-Južni Jadran, o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar i svim drugim partnerskim projektima za koje postoje mogućnosti i planovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: