Novi "rat" DS i SNS, tema javni dug

DS i SNS su ušle u novi rat saopštenjima, nakon pitanja upućenog premijeru Aleksandru Vučiću kako je javni dug uvećan za 570 miliona evra za dva meseca.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.01.2015.

14:13

Default images

SNS je odmah odgovorio ocenom da su "građani već osetili kako DS brine o novcu", a zatim je usledilo još jedno saopštenje DS.

Kako su u prvom obraćanju javnosti navele demokrate, javni dug Srbije iznosi 22,86 milijardi evra, što je za oko 570 miliona evra više nego na kraju novembra 2014.

"To znači da se Vlada zaduživala svakog dana 9,5 miliona evra. Da li bi tih 570 miliona evra bilo neophodno da nisu, po rečima bivšeg ministra finansija, zaposlili svojih 50.000 članova, ili da Vlada na sebe nije preuzela obavezu da gradjani Srbije finansiraju navodne investicije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata", navodi u saopštenju Demokratske stranke.

Ova Vlada ne štedi, već se zadužuje, jer se javni dug ne smanjuje već uvećava iz meseca u mesec, kaže se u saopštenju i dodaje da ako Vlada nastavi da se zadužuje ovom brzinom, javni dug bi na kraju 2015. mogao da iznosi 25 milijardi evra.

SNS: Štetočinski odnos neznalica iz DS

Srpska napredna stranka ubrzo je odgovorila na saopštenje DS i navela da su "građani Srbije na svojoj koži osetili kako o njihovom novcu brinu demokrate, koje su štetočinskim odnosom prema javnim finansijama zadužile zemlju skupim kreditima i unapred potrošile plate i penzije".

Naprednjaci su naveli da zamena starih dugova sa visokim kamatama, u koje su demokrate neodgovorno gurnule Srbiju, novim i povoljnijim kreditima nije povećanje javnog duga, već očajnički pokušaj da se spasi ekonomija države i zaustavi dalje propadanje.

"Bojan Pajtić, posle 15 godina vladanja Vojvodinom i bavljenja isključivo njenim uništavanjem a punjenjem svojih džepova i džepova svojih saradnika, mogao bi pred kraj svog mandata da pokaže makar mrvicu domaćinskog ponašanja i upozna se sa osnovnim ekonomskim pojmovima i fenomenom rolanja javnog duga", naveli su naprednjaci.

"SNS poručuje DS da građani Srbije itekako znaju da su demokrate neznalice, ali ipak uspevaju da nas sve iznenade svojim fascinantnim tezama o propadanju Srbije, u čemu su, priznajemo, profesionalci", navodi se u saopštenju SNS.

Naprednjaci su naveli da su demokrate u periodu od samo četiri godine svog vladanja duplo povećale javni dug sa 34,2 na neverovatnih 62,5 odsto BDP-a, a nezaposlenost sa 14,4 na 26,1 odsto, dok je više od pola miliona ljudi u Srbiji ostalo bez posla.

SNS naglašava da su sve relevantne međunarodne institucije pohvalile i podržale ekonomske mere Vlade i da daju jasan signal investitorima da je Srbija postala sigurna zemlja za njihove ulaganja.

"Svi znaju da su demokrate neznalice, da su se bahato odnosili prema novcu građana, a sada je očigledno i da, osim laži, zamena teza, zluradosti, pakosti i mržnje prema onima koji pokušavaju da spasu Srbiju upravo od njih, koji su je upropastili - nemaju šta da ponude građanima", navode naprednjaci. Nakon ovih ocena, DS je saopštila da iz SNS "osim salve uvreda", nije stigao odgovor na pitanje o javnom dugu.

"Tvrdnja da je reč o rolanju, tačnije zameni lošijih kredita boljim, pada u vodu konstatacijom da javni dug nije ostao na istom nivou, ili se smanjio, nego se povećao za skoro 600 miliona evra. Da bi se to uvidelo nije potrebno da neko bude ekonomski stručnjak, dovoljno je da završi prvi razred osnovne škole. Vladavina Aleksandra Vučića obeležena je činjenicom da su se Tito, Milošević, Koštunica i Tadić zajedno zadužili 15 milijardi evra, a da je Vučić uspeo sam da se za dve i po godine vladavine zaduži za više od sedam milijardi evra", piše DS. Srpska napredna stranka poručila je danas demokratama da su odlične račundžije kada su u pitanju njihovi džepovi i presipanje državnih para na njihove privatne račune, ali da su, po ko zna koji put, pokazali da nemaju pojma o vođenju javnih finansija.

"Želimo da ih obavestimo da je javni dug porastao jer dolaze na naplatu njihovi dugovi, odnosno građani Srbije plaćaju sada, i, nažalost, tek će da plaćaju ogromne kamate na preskupe kredite, koje su oni uzimali, samo da bi kupovali glasove birača, kako bi što duže ostali u svojim foteljama", saopštila je SNS povodom navoda DS ranije danas da naprednjaci i njihov lider nisu dali odgovor na pitanje kako su samo za dva meseca povećali dug za 570 miliona evra.

"Pravo pitanje za DS, kada su već zabrinuti za finansije Srbije, jeste kada će Bojan Pajtić, koji se već 15 godina bogati na račun građana Vojvodine, da vrati preko 500 miliona evra koje je oteo iz Razvojne banke Vojvodine, Fonda za razvoj, pokrajinskih robnih rezervi..."? upitali su naprednjaci.

I na kraju, naveo je SNS, "ne bi bilo loše da nam demokrate pokažu da umeju da računaju tako što će sabrati koliko je njihov lider, Bojan Pajtić, proveo radnih sati na svom radnom mestu, pošto je to najveća misterija u Srbiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: