"Bahati činovnik nas zove bogatima"

Udruženje sindikata penzionera Srbije uputilo je danas oštar protest Skupštini Beograda sa zahtevom da se ogradi od stava člana veća Dragomira Petronijevića.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2015.

14:31

Default images

Petronijević je nedavno izjavio da se zbog novog tarifnog sistema javnog gradskog prevoza bune samo bogati penzioneri, ukazujući da država penzije isplaćuje od onoga što zarade zaposleni.

Udruženje je ogorčeno istupom člana veća i takva ocena je, kako se navodi u njihovom saopštenju, ne samo netačna već predstavlja svestan pokušaj konfrontacije penzionera sa zaposlenima i nameru da se pred javnošću u teškom ekonomskom trenutku odgovornost za pad standarda prebaci na populaciju koja je završila svoj radni vek.

U saopštenju se podseća da su penzioneri tokom svog rada uplaćivali doprinose PIO fondu "verujući da će živeti u državi koja će joj garantovati zakonom ostvarena prava i prinadležnosti".

"Umesto toga, penzioneri doživaljavaju da ostaju bez zasluženih penzija, ali više od toga, da budu javno ponižavani od jednog gradskog činovnika, koji takoreći nije ni počeo da uplaćuje sopstveni doprinos za penziju", navedeno je u saopštenju.

Takođe, dodaje se da se član veća prezrivo poneo prema građanima kojih u Srbiji ima skoro milion i sedamsto hiljada.

"Njegov cinizam, neprimeren civilizovanim ljudima, ide toliko daleko da one penzionere koji imaju penzije iznad 50.000 dinara naziva bogatim penzionerima, izvrgavši ih pri tom ruglu, verovatno sa ciljem da izazove protiv njih gnev onih naših sugrađana koji imaju penzije niže od 50.000 dinara", ističu u Udruženju.

Kažu i da predloženi tarifni sistemi koje od februara ima nameru da primeni Gradska skupština, odnosno GSP, uvode svojevrsnu diskriminaciju među građanima koji će i tu doživljavati poniženje zbog obaveze da pokazuju i dokazuju gradskim službama visinu svojih prihoda svakog meseca.

"Da li uvođenje takve prakse najavljuje i druge mere, da li će penzioneri morati ubuduće da pokazuju svoje čeklove od penzije i prilikom kupovine hleba, mleka, lekova i drugih proizvoda i plaćati ih na osvovu iznosa na penzijskom čeku? Ovakva sramna i nezakonita diskriminacija, koliko nam je poznato , nije zabeležena nigde u savremenom svetu", saopštili su.

Udruženje sindikata penzionera Srbije ovim putem uputilo je oštar protest čelnicima Skupštine grada sa zahtevom da se ogradi od stava člana veća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: