Vlada prihvatila - Železara Esmarku

Vlada Srbije prihvatila je danas ponudu kompanije Esmark Juroup B.V iz Amsterdama za strateško partnerstvo u Železari Smederevo.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2015.

12:09

Default images
Foto: Tanjug

Kako je saopštila Kancelarija sa saradnju s medijima, slede pregovori sa izabranim ponuđačem radi zaključivanja ugovora.

Vlada je ponudu Esmarka prihvatila nakon razmatranja izveštaja Komisije za sprovođenje modela strateškog partnerstva u postupku privatizacije Železare.

Detalji ponude američke kompanije za preuzimanje četiri petine smederevske železare nisu saopšteni.

Pregovori o strateškom partnerstvu sa Železarom Smederevo počeće tokom ove sedmice, izjavio je predsednik Komisije za privatizaciju srpske čeličane Bojan Bojković nakon sednice Vlade Srbije na kojoj je prihvaćena ponuda kompanije Esmark.

"Obavestićemo Esmark, kao ponuđača, da zvanično ulazimo u pregovore sa njim i odmah ćemo, u toku ove nedelje, organizovati pregovore kako bi se to završilo u najkraćem mogućem roku", kazao je Bojković.

Na tenderu za privatizaciju Železare Smederevo stigle su tri ponude od kojih je validna bila samo ponuda američke kompanije Esmark.Ponude su otvorene 9. januara.

Srpski zvaničnici najavljivali su i pre otvaranja ponuda da su stigle na tender stigle dve validne ponude.

Ekonomista Mahmut Bušatlija izjavio je da u tenderskom postupku za dokapitalizaciju Železare nisu poštovane međunarodne norme za takve procedure i upitao kako se za ponudu Esmarka znalo i pre nego što je ona zvanično otvotrena.

Inače, za privatizaciju Železare su ranije bila raspisana dva tendera na koja se nije javio nijedan ponuđač.

Na treći tender raspisan u decembru prijavljena su tri ponudjača od kojih je jedina validna bila ponuda kompanije Esmark.

Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare ponuđena je kupovina udela od 80,01 odsto, a vlasnik preostalih 19,99 odsto bi ostala država.

Osnivač i prvi čovek Esmark stil grupe Džejms Bušar je ranije rekao da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja.

On je istakao da bi Esmark samo u 2015. investirao 28 miliona dolara u smederevsku Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.

Železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru od američkog "Ju-Es-Stila" za simboličan jedan dolar.

Država sada mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: