"Lično ću se angažovati oko pruge"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je siguran da će pruga Beograd - Budimpešta biti izgrađena za dve godine kako je i planirano.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.01.2015.

21:25

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Kako je rekao, ta pruga će sa Evropom spojiti Kinu, koja će biti oslonjena na Srbiju.

Nikolić je u izjavi Tanjugu istakao i da će taj projekat biti pod strogim nadzorom i da će i lično biti angažovan, jer želi da naša saradnja sa Kinom uspe.

"Ako smo rekli da će biti za dve godine, onda mora da bude za dve godine, jer dobro poznajem kako Kinezi rade i kod njih opravdanja za probijanje rokova nema. Ta pruga nas spaja sa Evropom, a u velikoj meri i Kinu oslonjenu na Srbiju mnogo bolje povezuje sa Evropom", naveo je Nikolić.

On je dodao da je izgradnja pruge Beograd - Budimpešta značajna najmanje za tri zemlje, jer treba uzeti u obzir i Mađarsku koja aktivno učestvuje i kao članica EU želi da iskoristi priliku što je Kina veoma raspoložena da investira u ovaj deo Evrope.

Govoreći o Samitu Kine i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, a koji je nedavno bio održan u Beogradu, Nikolić je rekao da je kinesku delegaciju pokušao da ubedi da se isplati investiranje u proizvodnju u Srbiji.

"Mi smo samo nastavili razgovore koje sam imao u Pekingu sa kineskim predsednikom i premijerom. A to je produbljivanje i nastavak srpsko-kineske saradnje i otvaranje potpuno novog polja saradnje, a to je da ne bude više ulaganja samo u infrastrukturu već da pokušamo da kineske privrednike ubedimo da je isplativo investirati u proizvodnju u Srbiji", rekao je Nikolić.

Šta je predsednik Nikolić rekao o napadima u Parizu, pretnji koja dolazi od islamističkih grupa i o spremnosti Srbije za akciju u borbi protiv terorizma, čitajte na našoj INFO stranici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: