Palma: Jagodina dobija novi vodovod

Rekonstrukcija vodovodne mreže, stare više od 50 godina, kapitalna je investicija grada Jagodine u ovoj godinu, a vrednost projekta je 4,5 miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 09.01.2015.

14:19

Default images

Kako se navodi u novogodišnjem izveštaju predsednika Skupštine grada Dragana Markovića – Palme, rekonstrukcija obuhvata zamenu azbestnih cevi i rekonstrukciju magistralnog cevovoda, izgradnju četiri nova bunara i osavremenjavanje izvorišta u Ribaru.

"Realizacijom ovog pojekta obezbediće se zdrava pijaća voda i smanjiti tehnički gubici", istakao je Marković i podsetio da je za rekonstrukciju vodovodne mreže u Jagodini Vlada Nemačke donirala 1,5 miliona evra.

Radovi na izmeni cementno azbestnih cevi, u dužini 20 kilomatara magistralnog vodovoda, u Jagodini i realizacija kreditnog sporazuma između Nemačke razvojne banke KfW, Vlade Nemačke i Vlade Srbije počela je u septembru prošle godine. Vrednost sporazuma je 4,5 miliona evra od kojih je 1,5 miliona evra donacija Vlade Nemačke.

"Deo radova koji su početi jesenas su kapitalni, menjaju se cementno azbestne cevi posle 50 godina i stavljaju se nove "eko" cevi, koje će obezbeđivati zdravu vodu za piće ali i smanjiti tehničke gubitke vode", objasnio je Dragan Lukić, direktor JKP "Standard" u čijem je sastavu vodovod.

Drugi deo realizacije ovog aražmana je izgradnja bunara iz kojih će Jagodina dobiti još 120 litara zdrave pijaće vode u sekundi sa dubine od 80 metara, čime će biti rešen problem vodonsnabedavanja u narednih 30 godina, i automatizacija izvorišta u Ribaru, dodao je Lukić.

Lokalana samouprava se izborila i za donaciji od 6,5 miliona evra za rekonstrukciju Centra za pročišćavanje otpadnih voda, rekao je Lukić i dodao da će rekonstukcija početi uskoro a 95 odsto sredstava biće donacija Vlade Nemačke.

Jagodina ima izgrađen vodovod od 1963. godine, i jedan je od retkih gradova u Srbiji koji nemaju problema sa vodom ni u najsušnijim periodima u godini, a nije imala ni u vreme katastrofalne poplave u maju prošle godine. Uz grad i okolna velika sela, namera Skupštine grada je da i druga sela imaju zdravu pijaću vodu "radi budućnosti".

Jagodina godišnje prizvede 7.400.000 litara vode a isporuči 6.600.000 litara, sa novim bunarima proizvodnja vode će biti oko 30 odsto veća i rešiće problem vodosnabdavanja Jagodine u narednih nekoliko decenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: