"Kad prodamo Železaru - slavlje"

Smederevska Železara je kičma industrijske Srbije i njen doprinos budžetu veći je od jedan odsto, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

22:00

Default images

Vučić je za RTS rekao da Želežara kad radi donosi povećanje BDP od 0,6 odsto, a indirektno i više od 1,2 odsto, kao i da upošljava ne samo 5.000 radnika u krugu fabrike, već i oko 5.000 onih koji rade za njih i sa njima.

"To nam vredi mnogo više nego nesto što mozemo da napravimo i izvezemo u poljoprivredi", rekao je Vučić.

Dodao je da je održao 31 sastanak u vezi sa prodajom Železare, da se "bliži kraj te priče i da će građani videti rezultate", a da će, nakon što Železara bude prodata, napraviti veliko slavlje na koje će pozvati građane Smedereva i Srbije.

"To je veći događjj u Srbiji nego bilo koji. Nikad nikakva slavlja ne organizujemo, ne slavim ni posle pobeda na lokalnim izborima, ali ako Železara bude uspešno završena, to će biti veoma važno za Srbiju", rekao je Vučić.

Govoreći o hemijskom kompleksu, Vučić je rekao da je o tome razgovarao nekoliko puta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, i da je blizu rešenja.

Vučić je poručio da plate i penzije u Srbiji više neće biti smanjivane.

On je apelovao na građane da se strpe još dve godine jer će tada moći da vide prve pozitivne rezultate.

"Tada će građani moći da analiziraju šta su nam donele mere fiskalne konsolidacije koje sprovodimo", rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

"Videćete na šta će Srbija ličiti za pet godina, a videćete i na šta će ličiti zemlje koje nisu imale hrabrosti da istrpe političke pritiske i kritike", rekao je Vučić.

Govoreći o stranim investicijama, premijer je kazao da nikada neće odustati da investitorima nudi subvencije kakve im niko neće ponuditi u zemljama regiona samo da bi investirali u Srbiju, iako ćemo, kako je rekao, tu imati problem sa EU.

"Zbog subvencija ima 100 hiljada ljudi posao", rekao je Vučić i dodao da je neophodno jačanje privatnog sektora i da je neophodno ljude naučiti da rade 365 dana.

Srbija jeste zemlja nedovoljno razvijenog kapitalizma u kojoj, na žalost, nije prihvaćena tržišna privreda u pravom smislu te reči.

Novac od privatizacije ići će u razvojne projekte

Vučić je izjavio da smatra da je država najčešće loš gazda ali da se bez obzira na to model ER Srbije pokazao najboljim do sada i dodao da je uveren da će se za Telekom postići značajno veća cena nego što je to bio slučaj kada je ponudjen prethodno na prodaju.

Vučić je rekao da je promenom sistema poslovanja i uvodjenjem reda ER Srbija postala najuspešnija firma jer je od gubitaša postala profitabilna i9 naveo da je ostvarila profit od milion evra.

Kako je rekao, raspisuje se tender za privatizacionog savetnika za Telekom a cena će biti za 20, 30 odsto veća nego što je to bio slučaj kada je ranija iznosila Telekom u proces privatizacije.

On je dodao da će ta cena biti dobijena zbog političke i ekonomske pozicije Srbije, zbog Srbije kao faktora stabilnosti u regionu.

Premijer je dodao da se računa da taj novac neće da ide u budžet i na budzetski deficit već na vraćanje nekih ranije uzetih loših kredita, a deo u investiranje i da je cilj da se okrene trend rasta javnog duga 2016. i 2017. godine.

Vučić je rekao da sve svetske finansijske institucije i zvaničnici pozdravljaju mere koje je Srbija preduzela i preduzima i kažu da su ovo najbolje mere za Srbiju.

"To kažu i na Zapadu, to kaže i Putin to kaže i Li Kećijang", rekao je Vučić.

"Nikoga nigde ništa ne lažemo, obećao sam narodu teške mere, zdravu ekonomiju, marlijivost, borbu protiv tajkuna, kriminalaca i da će morati da se mnogo radi", rekao je on.

On je rekao i da bi finansiranje razvojnih projekata primarnom emisijom bio veliki rizik za Srbiju i da ćemo privatizacionim fondom finansitari razvojne projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: