BG: Pista bez snega za 10 minuta

Saobraćaj na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" odvija se redovno prema redu letenja a sve službe su u režimu stalnog dežurstva, saopšteno je iz te kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

11:04

Default images

"U periodu pojačanih padavina, a naročito tokom novogodišnjih i božićnih praznika, sve operativne službe aerodroma "Nikola Tesla" u stanju su 24-časovnog dežurstva, a sve ekipe rade u pojačanim smenama kako bi omogućile da se avio-saobaćaj odvija u bezbednim uslovima i prema redu letenja, uz maksimalan komfor svakog putnika", navodi se u saopštenju.

Kako podsećaju, aerodrom "Nikola Tesla" u poslednjih osam sezona bez prestanka je otvoren za sletanja i poletanja i nije zatvaran ni jedne sekunde bez obzira na zimske uslove.

Zimski štab Aerodroma Nikola Tesla raspolaže najmodernijom opremom za čišćenje snega u ovom delu Evrope, a zaposleni u zimskom štabu obučeni su i sertifikovani za rad u ovakvim specifičnim uslovima. Poletno-sletna staza dužine 3.400 metara i širine 34 metra u potpunosti se očisti od snega za 8 do 10 minuta, navodi se u saopštenju.
Foto: Aerodrom "Nikola Tesla"
Dodaju da se u uslovima niskih temperatura i snega, i avioni se moraju posebno pripremiti za let tako što se prskaju specijalnim hemijskim sredstvima čija je uloga da odmrznu zaleđene površine na avionu i spreče nastajanje leda do trenutka poletanja.

Opsluga aviona ove zime unapređena je formiranjem dve pozicije na kojima se isključivo obavlja odleđivanje aviona. Sledeće godine biće napravljena nova platforma isključivo za odleđivanje aviona, piše u saopštenju.

"Uz to, podsećamo da Aerodrom raspolaže tzv. Kategorijom IIIb, odnosno najsavremenijim uređajima za sletanja i poletanja u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti duž piste, po čemu smo među najopremljenijim aerodromima na svetu", navode sa beogradskog aerodroma.
Foto: Aerodrom "Nikola Tesla"
Vozni park Zimskog štaba Aerodroma Nikola Tesla raspolaže sa 10 jedinica tzv. „vučnih vozova“ za uklanjanje snega sa poletno - sletne staze, rulnih staza i platformi, snegobacačima, čija je namena da sneg sa nanosa odbacuju na bezbednu razdaljinu od 40 metara od piste i rulnih staza, specijalnim vozilima za posipanje tečnosti i granula koje sprečavaju stvaranje leda na pisti, 2 vozila za merenje koeficijenta trenja na pisti, građevinskim mašinama i traktorima sa raonicima, koji služe za uklanjanje snega sa teže dostupnih manevarskih površina, 5 modernih kamiona za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja (de/anti-icing) aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: