Srbija i SAD o oporezivanju

Srbija i SAD nastavljaju saradnju kako bi zaključili Međudržavni sporazum o usaglašavnju oporezivanja.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.12.2014.

16:24

Default images

Želi se postići dogovor u vezi sa primenom Zakona o usaglašenom oporezivanju inostranih računa (FATCA) na američke građane koji imaju račune kod banaka u Srbiji, saopštilo je srpsko Ministarstvo finansija.

Ministarstvo finansija SAD je objavilo da će Srbija, kao jurisdikcija sa "suštinskim dogovorom" povodom Međudržavnog sporazuma, i dalje biti tretirana kao da je sporazum na snazi.

Produženje roka za finalizaciju "suštinskog dogovora" povodom Međudržavnog sporazuma dokaz je posvećenosti SAD u borbi protiv utaje poreza, s obzirom da se na taj način obezbeđuje Srbiji i SAD vreme neophodno za izgradnju održivog okvira za razmenu informacija u poreskim stvarima.

"U praktičnom smislu, ovo saopštenje Poreske službe SAD znači da finansijske institucije u Srbiji ne podležu porezu po odbitku po osnovu FATCA regulative, kao i da Vlada Srbije nema nikakve obaveze niti mehanizme za pružanje informacija vlastima SAD u vezi sa računima američkih građana kod banaka u Srbiji", objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Kako je navedeno u saopštenju, Srbija i SAD očekuju potpisivanje Međudržavnog sporazuma u najkraćem mogućem roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: