Otkud Srbiji kivi za izvoz u Rusiju

Kivi sa srpskim papirima, koji je dospeo do Rusije, nije proizveden u našoj zemlji, pišu Večernje novosti.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 27.12.2014.

16:10

Default images

Ministarstvo poljoprivrede sumnja da je reč o falsifikatu fitosertifikata, ali ni oni ne mogu to sa sigurnošću da potvrde, dok federalna služba Rusije za veterinarski i fitosanitarni nadzor ne dostavi kompletnu informaciju.

Stručnjaci smatraju da ovaj incident neće uticati na trgovinsku saradnju Srbije sa Rusijom.

Kada je ruska Služba za veterinarski nadzor zabranila ulazak 19 tona kivija iz Srbije, zbog nevažećeg fitosanitarnog sertifikata i 20 tona mleka u prahu iz Belorusije, malo ko se nije zapitao odakle nama proizvodnja ovog agruma.

Kako je za Večernje novosti rekla Evica Mihaljević, iz Udruženja "Plodovi Srbije", Srbija nema plantaže kivija, i sve što se gaji jeste "vikend" varijanta, u dvorištima ili vikendicama.

"Uprava za zaštitu bilja nije dobila zvaničnu informaciju od federalne veterinarske službe Rusije, o presretnutnoj pošiljci kivija, poreklom iz Srbije. Povraćaj robe nije evidentiran ni na graničnim prelazima", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Da Srbija nema neku značajnu proizvodnju kivija, potvrdio nam je i Nenad Budimović, sekretar odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

"Proizvodnja kivija nije statistički praćena u Srbiji, ni po površinama, ni po prinosima. Kada je reč o reeksportu, to nije prvi put, i ne važi samo za kivi, već i za drugo voće. To je inače bio i jedan od uslova, koji smo objasnili poljoprivrednicima da ne rade, jer će biti u problemu. Da li je kivi naš ili ne, ministarstvo i nadležne inspekcije treba to da utvrde. Za sve mora da postoji neka dokumentacija", ističe Budimović.

Kada je reč o trgovini sa Rusijom, roba koja se izvozi, meso, voće, povrće i mleko, moraju da budu srpskog porekla. Nikakvo prepakivanje i reeksport se neće tolerisati.

Kako je Rusija na godinu dana zabranila uvoz mnogih prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su joj uvele embargo, Srbija je videla tu sebi šansu.
Nekoliko puta smo dobijali žute kartone, zbog podvala i nepoštovanja ruskih propisa, a mnoge zemlje EU videle su Srbiju kao idealno područje za prepakivanje i prodaju robe Rusima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: