EPS će štedeti 100.000 € dnevno

Ponovno pokretanje najproduktivnijeg kopa Kolubare izuzetno je važno jer se svaki četvrti kilovat sat struje proizvede baš zahvaljujući uglju iz Tamnave.

Srbija

Izvor: Politika

Subota, 27.12.2014.

10:01

Default images

Ovo je za za Politiku rekao direktor Elektroprivrede srbije Aleksandar Obradović.

Do kraja februara će u potpunosti biti završeno ispumpavanje vode sa "četvrtog najvećeg jezera u Srbiji" , početak proizvodnje na Tamnavi - zapadno polje, utoliko je važniji što je na ovaj način dodatno obezbeđeno sigurno snabdevanje strujom tokom predstojeće zimske sezone, objasnio je Obradović.

Na ovaj način EPS je vratio proizvodnju na nivo od skoro 90 odsto u Kolubari. Ono što ostaje je pretrpljena šteta od poplava od oko pola milijarde evra, koliko je procenila i Svetska banka, a što se mora videti u bilansima ove i naredne godine, prenosi ta list.

Takođe, Politika piše, da je EPS u cilju sigurnog snabdevanja sve vreme od početka poplava kupovao struju po cenama nižim nego što su bile 2013. Struja se i dalje kupuje i do pre dva dana je ukupno nabavljeno 1,9 milijardi kilovat-sati struje za šta je plaćeno 90 miliona evra.

U isto vreme, kaže Obradović, EPS je ugovorio i 800.000 tona uglja iz Rumunije, tako da su deponije u Kostolcu i Kolubari pune i u slučajevima nepredviđenih ispada, s tim što uvek mogu da se nabave i dodatne količine uglja ukoliko zatreba.

Na pitanje kada će EPS konačno početi da štedi tih 36 miliona evra godišnje, odnosno po 100.000 evra dnevno, o čemu već dugo priča, prvi čovek EPS-a kaže da planira da taj novac uštedi do kraja 2015. godine.

Elektroprivreda Srbije počela je da obezbeđuje još 10.000 tona uglja dnevno iz rudarskog basena Kolubara sa kopa Tamnava - zapadno polje, koje je posle sedam meseci od poplava počelo proizvodnju, podseća list.

Ponovno iskopavanje lignita na najvećem ugljenokopu doneće Srbiji struju u vrednosti od 250.000 evra, a na mesečnom nivou uštede od 7,5 miliona evra, prenela je Politika.

Nisam tražio odlaganje Kostolca B

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović izjavio je da nije tražio odlaganje potpisivanja ugovora za izgradnju termoelektrane Kostolac B sa kineskim partnerima.

"Aktivirao sam svoje pravnike zbog pojavljivanja neistina o tome u nekim tabloidnim novinama," rekao je Obradović novinarima, odgovarajući na pitanje da li očekuje smenu sa funkcije direktora EPS-a zbog, kako su neki mediji preneli, njegovih zahteva da se odloži taj projekat.

On je ponovio da nije tačno da je zahtevao odlaganje projekta i potpisivanje ugovora za Kostolac B 3, istakavši da su se, naprotiv, aktivnosti na tom projektu ubrzale od kad je on došao na čelo EPS-a.

Obradović je napomenuo da je na konkursu u ovoj godini izabran za direktora EPS-a i da je dobio četvorogodišnji mandat.

Sve druge spekulacije bih ostavio tim medijima, koji se i bave samo spekulacijama i nažalost neistinama, istakao je Obradović.

Pojedini mediji objavili su pre nekoliko dana da Vlada planira smenu Obradovića, zbog njegovih zahteva za odlaganje projekta termoelektrane Kostolac B 3, koja treba da se gradi sa kineskom kompanijom CMEC i koja bi bila prva nova termoelektrana u Srbiji posle skoro 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: