"Pavle Petrović da čestita" - FOTO

Na kopu Tamnava - Zapadno polje, koji je poplavljen u majskim poplavama, ponovo se od danas kopa ugalj.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 26.12.2014.

09:16

Default images

Premijer Aleksandar Vučić poručuje da će energetski sistem Srbije biti stabilan i da neće biti restrikcija.

Vučić, koji je prisustvovao pokretanju proizvodnje u najznačajnijem kopu Rudarskog basena Kolubara, takođe je rekao da neće biti poskupljenja struje.

Vučić je rekao da Srbija, posle najteže elementarne nepogode u istoriji, neće imati problema sa snabdevanjem električnom energijom, da struja tokom zime sasvim sigurno neće poskupeti i da neće biti restrikcija.

Premijer je naveo da je u Kolubari posle sedam meseci od katastrofalnih poplava obnovljena proizvodnja prvih 10.000 tona uglja dnevno na kopu Zapadno polje, iako se procenjivalo da će se to desiti tek u aprilu.
Foto: Tanjug
Prema njegovim rečima, do sada je ispumpano 135 miliona metara kubnih vode, a ostalo je još oko 50 miliona. Kako je rekao, kada to bude završeno, a procene su da će se to desiti krajem aprila i početkom maja, proizvodnja će moći u potpunosti da se obnovi.

Premijer je naglasio da je ugalj za Srbiju crno zlato i da je njegova proizvodnja od ogromnog značaja za industriju i BDP.

"Ovo je značajno za rast BDP, jer ništa ne podiže naš BDP kao rudarstvo i prizvodnja uglja...To je bio razlog zašto smo toliko pali u 2014. godini, posebno do septembra, ali su onda stvari počele da se menjaju", rekao je Vučić.
Foto: Tanjug
On je dodao i da očekuje povećanu prozvodnju uglja na kopovima u sledećoj godini u odnosu na 2013. i to će biti, kako je naveo, "još jedno malo čudo", iako mu se mnogi smeju kada to govori.
Foto: Tanjug
On je "poručio" Fiskalnom savetu i predsedniku Pavlu Petroviću da se spreme da čestitaju Vladi Srbije, s obzirom na to da je Petrović ranije rekao da će vlada čestitke zaslužiti ako pokrene proizvodnju u Kolubari i realizuje planove sa Železaru, hemijski kompleks...

Kako je rekao premijer, i Svetska banka i EBRD su oduševljeni brzinom kojom je u kopu Tamnava - Zapadno polje pokrenuta proizvodnja.
Foto: Tanjug
Pokretanje kopa Tamnava - Zapadno polje, koji je do poplava davao polovinu ukupno proizvedenih količina uglja u tom basenu, obezbediće dodatnu sigurnost eklektroenergetskog sistema Srbije u predstojećem zimskom periodu.

Na sva četiri kolubarska kopa u 2013. godini je proizvedeno 30,7 miliona tona uglja, a od toga je 14,6 miliona tona bilo sa kopa Tamnava - Zapadno polje.
Foto: Tanjug
U majskim poplavama je potopljeno devet bagera na tom kopu, a dubina vode je iznosila i do 70 metara i napravilo se veštačko jezero veće od Vlasinskog jezera.

Nakon poplavnog talasa u taj kop se ulilo 187 miliona kubnih metara vode, a do juče je ispumpano 129,4 miliona kubnih metara vode.
Foto: Tanjug
Na ispumpavanju radi oko 40 pumpi - 18 pumpi Energotehnike Južna Bačka i 22 RB Kolubare.

Kako je na kopu rečeno, otkrivenog uglja ima oko milion tona, što je dovoljno za naredna tri meseca, jer je planirana proizvodnja od oko 300.000 tona mesečno, a u međuvremenu će se proizvoditi i jalovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: