Pirinčana pleva sa deponije u gume

Kompanija Goodyear će otpatke koji nastaju pri žetvi pirinča početi da upotrebljava kao ekološki prihvatljiv izvor silike za gazeći sloj pneumatika.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.12.2014.

08:20

Default images

Pregovori sa potencijalnim dobavljačima koji bi mogli da isporučuju potrebne otpatke kompaniji su u toku.

Time će se, kako je saopšteno iz kompanije, doprineti zaštiti životne sredine i istovremeno ponuditi potrošačima pneumatici koji omogućavaju bolje iskorišćenje goriva.

Istraživači u Goodyear centru za inovacije u Akronu (SAD) su posle dve godine rada utvrdili da pepeo koji nastaje sagorevanjem pirinčane pleve u procesu proizvodnje električne energije mogu da upotrebe kao efikasan i ekološki prihvatljiv izvor silike za pneumatike.

Silika je izuzetno cenjena u proizvodnji pneumatika zbog svog pozitivnog uticaja na vozne karakteristike gume. Kad se u smešu gazećeg sloja doda silika, čvrstoća pneumatika se povećava a njegov otpor kotrljanja smanjuje, što zajedno omogućava veći stepen iskorišćenja goriva i bolje prianjanje na mokroj podlozi, dodaje se u saopštenju.

Uspešno napreduje i razvoj pneumatika u čijoj proizvodnji se umesto nafte upotrebljava soja. Upotrebom sojinog ulja u pneumaticima moguće je produžiti vek trajanja gazećeg sloja za 10 procenata i smanjiti upotrebu ulja na bazi nafte za oko 26,5 miliona litara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: