Korak bliže reformi Srbijagasa

Vlada Srbije usvojila je na sednici Polazne osnove za restruktuiranje Javnog preduzeća "Srbijagas", na predlog resornog Ministarstva rudarstva i energetike.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2014.

17:40

Default images

U prvoj fazi restruktuiranja, do 30. juna 2015. godine, biće rešeno pravno izdvajanje delatnosti transporta, distribucije i upravljanja tim sistemima, kao i stvaranje holdinga, kako bi se "postigao jednostavan operativni model i efikasniji način upravljanja", navodi se u saopštenju.

"Ovo je prvi i izuzetno važan korak ka stvaranju tržišno orijentisane, profitabilne kompanije koja će uspešno poslovati i to na zdravim tržišnim osnovama", ističu u Ministarstvu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je izjavio, a Ministarstvo saopštava, da su osnovni ciljevi restruktuiranja JP "Srbijagas" konsolidacija te kompanije, koja je od velikog značaja za budući razvoj Srbije.

"'Srbijagas' će na taj način obezbediti sigurnost snabdevanja tržišta prirodnim gasom, ali i povećati investicioni i razvojni potencijal kompanije", istakao je Antić i dodao da je Plan reorganizacije usklađen sa zahtevima Trećeg energetskog paketa EU i drugim međunarodnim ugovorima Srbije.

Restruktuiranjem "Srbijagasa" biće postignuta efikasnost i transparentnost tržišta energije, odnosno obezbeđenje pouzdanih i na dugi rok predvidivih uslova pružanja javnih usluga u trgovini, skladištenju, transportu i distribuciji prirodnog gasa, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, proces će doprineti jednostavnim, efikasnim i finansijski zdravim tržišnim aktivnostima, koje će povećati operativnu i finansijsku sposobnost "Srbijagasa" da se kao jak učesnik takmiči na otvorenom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: