I kineski juan u našim menjačnicama

Srbija je na listi valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu uvela i kineski juan.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2014.

15:17

Default images

Trgovina kineskom valutom biće moguća od 12. januara 2015. godine, kada stupa na snagu odluka o dopunama Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu a koja to reguliše, saopšteno je iz NBS.

“Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila sve većim učešćem trgovanja sa Narodnom Republikom Kinom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i značajnim stepenom ekonomske saradnje između dve zemlje. Takođe, u obzir je uzet i proces aktuelne internacionalizacije juana, odnosno činjenica da juan dobija sve važniju ulogu u međunarodnim ekonomskim odnosima i finansijskim tokovima”, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, kineski juan će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju.

Kineska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom “kineski juan renminbi“ sa slovnom oznakom CNY i numeričkom oznakom 156.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: