"Partner za Železaru do 1.februara"

Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu, Toni Verheijen, kaže da će Vlada Srbije do 1. februara morati da pronađe strateškog partnera za "Železaru Smederevo".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.12.2014.

09:05

Default images

Kao razloge navodi to što su izdvajanja za ovu kompaniju veliki trošak za budžet i pregovore Srbije sa EU.

"Srbija se u pregovorima sa EU obavezala da od 1. februara više neće biti državne pomoći za Železaru", rekao je Verheijen za Politiku.

Prema njegovim rečima, od ključne je važnosti da zainteresovani investitor, ako ga ima, preuzme Železaru, jer ako Srbija ne uspe da je u tom roku privatizuje, država će morati da nastavi da pruža pomoć ovoj kompaniji čime će direktno kršiti pravila i procedure EU, a to je od ključne važnosti u procesu pridruživanja.

List podseća da, prema proceni Fiskalnog saveta, Železara državu godišenje košta 60 miliona evra, a posredni troškovi - za struju i gas koje ne plaća, takođe su veliki.

Verheijen, međutim, ukazuje da Železara nije jedino preduzeće koje negativno utiče na bilanse EPS-a i Srbijagasa, i napominje da je važno rešiti problem naplate da bi EPS postao solidna kompanija koja u budućnosti može da privuče strateškog partnera.

"Rukovodstvo Srbijagasa tvrdi da bi bili profitabilna kompanija kad bi naplatili sve dugove za gas. Mi nismo radili studiju o tome, ali je ta izjava dobra ilustracija zašto je važno reformisati javna preduzeća", naveo je zvaničnik i dodao da Svetska banka već dve i po godine sa vladom pregovara o tome.

On je takođe rekao da ministar privrede Željko Sertić i vlada treba što pre da donesu odluku koliko će preduzeća otići u bankrot a istovremeno treba definisati i metod privatizacije za ona preduzeća koja nisu privatizovana.

"Odluka o tome trebalo je da bude doneta početkom decembra, a sad je već kraj meseca", dodao je, uz upozorenje da što se duže bude čekalo to će problem u javnim finansijama biti veći, što "nije u skladu ni sa merama fiskalne konsolidacije koje država primenjuje".

Prema rečima Verheijena, reforma javnih preduzeća istovremeno znači da će i neki ljudi ostati bez posla, a kada je reč o javnom sektoru u širem smislu, kao višak se pominje 30.000 ljudi.

"Konačni broj zavisiće od odluka koje preduzme vlada", napomenuo je šef Kancelarije Svetske banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: