"Štedimo svuda gde je moglo"

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da se predloženim budžetom za 2015. prvi put na svakom mestu predviđaju uštede i preokreće trend prihoda iz pada u rast.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

13:42

Default images

On je obrazlažući Predlog budžeta za 2015. u Skupštini Srbije rekao da budžet za sledeću godinu predviđa povećanje prihoda od 27 milijardi dinara, na 924 milijarde dinara, i smanjenje troškova za 27 milijardi dinara, na 1.083 milijarde dinara.

Kada se tim troškovima dodaju garancije od 30,7 milijardi dinara i ostali finansijski troškovi od oko dve milijarde dinara, dobija se ukupan deficit od 191,3 milijarde dinara, rekao je Vujović. On je dodao da taj iznos nije direktno uporediv sa deficitom u 2014. godini od 212 milijardi dinara jer su drugačije bili klasifikovani finansijski rashodi, ali da je bitno što on vodi u ukupnom očekivanom deficitu opšte države od oko 232 milijarde dinara.

Vujović je istakao i da je izuzetno važno što se nominalni troškovi budžeta i primarni deficit smanjuju u vreme kada ukupni troškovi duga rastu i dodao da se povećava stepen transparentnosti budžeta jer se sve garancije "prebacuju iznad crte".

Ministar finansija je kazao da ankete pokazuju da građani Srbije, njih 48 odsto, smatra da Srbija i program koji država nudi ima perpsektivu, "iako se žale na smanjenje plata i penzija", zbog čega im je zahvalio.

Kako je naveo, iako makroekonomska kretanja u 2014. nisu bila povoljna za Srbiju, on je ocenio da je bilo značajnih napredaka, poput pada stope nezaposlenosti koja se spustila na 17,6 odsto, ili rasta potrošnje. "Iako postoje i druga ogrničenja rasta i razvoja, ljudi misle da će biti bolje", rekao je Vujović.

Ministar finansije rekao je da se u narednu godinu ulazi sa procenom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3.970 milijardi dinara, koji u sebi krije mali rast inflacije i mali pad BDP, kao rezultat prenetih tendencija iz ove godine.

"To je krajnje konzervativna projekcija rađena pod pretpostavkom da se ništa od pozitivnih efekata ne dogodi", rekao je on i dodao da ako se proizvodnja struje i uglja vrate na nivo pre poplava, ako se reše pitanja Železare u Smederevu i hemijskog kopmpleksa i ostvare planirane investicije, to će biti dodatni pozitivan efekat na rast BDP.

Vujović je rekao i da je važna tendencija u budžetu za 2015. da se smanjuju i rashodi koji su takozavana stečena prava.

On je rekao da su na nekoliko sastanak predstavnici sindikata prosvete rekli da su ogorčeni nivoom svojih plata i da trvde da je glavni razlog za to što su neravnopravno tretirani 2008. i od tada imaju smanjene plate.

"Rešenja za ove i sve druge probleme tražićemo u sistemu nagrađivanja i platnih razreda", rekao je on i naglasio da "smanjenje plata i penzija nije cilj već sredstvo u kontroli fiskalne konsolidacije".

Vujović je kazao da je budžet za 2015. deo trogodišjeg programa i najavio da će Ministarstvo finansija za par dana fiskalnu strategiju predstaviti vladi.

On je najavio da će početkom 2017. biti zaustavljeno učešće javnog duga u BDP-u.

"Važno je i da ćemo sve vanredne prihode, bilo da se radi o boljoj naplati poreza ili strateškim ustupanjem imovine države putem koncesije ili sredstva od prodaja preduzeća, poput Telekoma, koristiti za smanjivanje najskupljih zaduženja i podsticaj projekata koji imaju naveći efekat za privredu", istakao je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: