Šta je ostalo od srpske industrije?

Naredna godina trebalo bi da bude prekretnica za sektor metalske i elektro industrije Srbije, jer se očekuje završetak procesa privatizacije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

08:25

Default images

Istovremeno, očekuje se i rešenje statusa preduzeća u restrukturiranju.

Od 161 preduzeća u restrukturiranju, 48 kompanija pripada metalskom i elektro sektoru sa 26.000 radnika.

Sekretar Udruženja za metalnu i elektro industriju, rudnike metala i metalurgiju Privredne komore Srbije (PKS), Ljubiša Obradović, smatra da treba održati preduzeća koja su u restrukturiranju, a koja rade i imaju proizvod i tržište.

Za 10 meseci ove godine sektor metalske i elektro industrije najviše je izvozio u Italiju 1,2 milijarde dolara, u Nemačku 776 miliona dolara i u Rusiju 217 miliona dolara.

Najveći uvoz tog sektora bio je iz Nemačke 1,15 milijardi dolara, iz Italije 955 miliona dolara i iz Kine 552 miliona dolara.

Obradović je naveo kao potencijal za razvoj tog sektora automobilsku industriju sa drumskim i šinskim vozilima, IT, elektroniku, poljomehanizaciju i odbrambenu industriju.

U oblasti sektora rudnika metala i metalurgije najviše se izvozilo u Italiju 177 miliona dolara, u Tursku 105 miliona i u Nemačku 100 miliona dolara. Što se tiče uvoza, najveći je bio iz Rusije 177 miliona dolara, Nemačke 125 miliona i iz Kine 96 miliona dolara. Potencijal za razvoj sektora leži u rudarstvu i livarstvu.

Obradović je ukazao na lošu strukturu srpskog izvoza, u kojem preovlađuju proizvodi niske faze prerade, u proizvodnji se koristi 60 odsto jednostavnih tehnologija, a svega pet procenata visokih, najviše u odbrambenoj industriji.

Učešće industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije palo je sa 40 na 20 procenata, dok je broj zaposlenih drastično smanjen sa 1,2 miliona na 200.000 radnika.

U Slovačkoj i Češkoj 80 odsto ulaganja je u sektoru industrije, dok je u Srbiji tri četvrtine investicija bilo usmereno u druge finansije i trgovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: