Nelegalno kopaju šljunak i pesak

Krateri nastali zbog nelegalnog iskovapanja šljunka u blizini Leskovca su toliko veliki da je na području poznatom po uzgoju paprike pao nivo podzemnih voda.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

16:55

Default images

Poljoprivrendici tvrde da je prekopan i deo kuda bi trebala da prođe najavljena obilaznica oko Leskovca, čiju je izgradnju nedavno najavio premijer Aleksandar Vučić.

Pre nekoliko godina mesto gde je šljunkara ličilo je na ravnica, a danas prizori podsećaju na borski rudnik.

Bageri rade neprestano. Plodno zemljište se sklanja, a zatim se kopaju šljunak i pesak.

Lokalni poljoprivrednici tvrde da su celi putevi iskopani kao i da niko ne govori o tome da će morati da se sagradi most preko novnastalih veštačkih jezera kada se bude radila obilaznica.

Međutim, ljudi koje je B92 zatekao na iskopavajnu tvrde da su inspektori u Leskovcu u potpunosti upoznati sa ovim što se radi.

Mada nemaju dozovole, predali su zahteve. Šta više, elektrodistribucija im je uvela priključke za struju kako bi im olakšala eksploataciju.

Po trenutno važećim zakonima u Republici Srbiji, kako tvrde stručnjaci sve ispod površine zemlje je u vlasništvu države i zahteva posebnu dozvolu za iskopavanje. Isto tako po zakonu zabranjeno je uništavanje obradivog zemljišta.

Poljoprivrednici kažu da je obim iskopavanja toliko velik da opada nivo podzemnih voda u dolini Morave.

Kao i da je sve ovo što se dogadja javna tajna sa kojom su upoznate vlasti u Leskovcu.

Udruženja proizvodjača ajvara i poljoprivrednici su pokušali i da prijave ovaj slučaj inspekciji i Ministarstvu za rudarstvo i energetiku, međutim nisu dobili nikakav odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: