Budimku žele i Kinezi

Za požešku Budimku, fabriku za preradu voća i povrća, zainteresovano je preko 20 kupaca, među kojima i kineska firma "Shandong art agriculture", kaže Stevanović

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 20.12.2014.

16:28

Default images

"Mi smo u proteklih pet godina otklonili većinu problema vezanih za privatizaciju i trenutno imamo preko 20 pisama o zainteresovanosti potencijalnih kupaca. U toku je priprema dokumentacije za privatizaciju i tender će biti raspisan u februaru", izjavio je za Tanjug direktor Budimke Đorđe Stevanović.

On ističe da Budimka danas radi sa trećinom kapaciteta, jer im nedostaje obrtni kapital .

"Imamo trenutno paletu od 100 proizvoda, ali su potrebe tržišta daleko veće. Izvozimo na evropsko i tržište bivše Jugoslavije. Sa ozbiljnim investitorom profit bi se mogao uvećati najmanje pet puta", tvrdi Stevanović.

Zastupnik državnog kapitala u Budimki Rade Tanasković za Tanjug kaže da je krajnje vreme da fabrika izađe iz statusa restruktuiranja i da je dobro mesto za investiranje, imajući u vidu da poslednjih godina beleži pozitivan poslovni rezultat.

"Nisu samo kineski investitori zainteresovani. Ima najmanje deset kompanija koje mogu da vrate stari sjaj Budimki, obnove opremu, povećaju proizvodnju i zaposle više radnika. Mi viška radnika nemamo. Radna snaga je stručna i svako ko bude investirao biće u poziciji da zaposli nove ljude, jer trenutnih 100 zaposlenih odgovara sadašnjoj proizvodnji, koja mora da se uveća", ističe Tanasković.

Budimka u vlasništvu ima 30 hektara zemlje,18 pod objektima i 12 pod poljoprivrednim zemljištem. Imaju i dve hiljade kooperanata koji proizvode voće i povrće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: