Uskoro biramo i snabdevača za gas

Nakon otvaranja tržišta elektricne energije, u Srbiji od sledeće godine počinje i liberalizacija tržišta prirodnog gasa.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

15:06

Default images

To se pre svega odnosi na velike potrošače, dok će domaćinstva i mali kupci prirodnog gasa imati pravo na javno snabdevanje i moći će se snabdevati u skladu sa postojećim ugovorima.

Od 2016. godine će i oni moći, ali ne moraju da biraju svog snabdevača na slobodnom tržištu. Distributeri prirodnog gasa u Srbiji takođe od 1. januara 2015. gube pravo na javno snabdevanje.

U Srbiji trenutno ima oko 260.000 potrošača prirodnog gasa, od kojih su njih 250.000 domaćinstva i mali potrošači.

Mali kupci su, po zakonu o energetici, definisani kao pravna lica i preduzetnici čiji su objekti priključeni na distributivni sistem, a koji imaju manje od 50 zaposlenih i prihod manji od 10 miliona evra.

Potrošač koji izlazi na slobodno tržište, a koji nije našao snabdevača, niti ugovorio snabdevanje od 1. januara 2015. godine ima pravo da ga snabdeva rezervni snabdevač u trajanju od najviše 60 dana, pod uslovom da se sa zahtevom za rezervno snabdevanje obrati Javnom preduzeću Srbijagas.

Vlada Srbije odredila je ranije to preduzeće za rezervnog snabdevača, kao i cenu rezervnog snabdevanja.

Rezervni snabdevač je dužan da krajnjem kupcu, po prijemu zahteva za rezervno snabdevanje, dostavi ugovor o rezervnom snabdevanju u roku od tri dana od dana početka snabdevanja.

Ako krajnji kupac ni nakon 60 dana rezervnog snabdevanja, nema zaključen ugovor sa snabdevačem na slobodnom tržištu, pravo na rezervno snabdevanje prestaje, zbog čega je operator sistema dužan da mu obustavi isporuku gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: