BG: Bez viših cena grejanja i vode

Skupština Beograda odlučila je da dva komunalna preduzeća preuzmu otplatu dva kredita od grada, ali zbog toga neće biti nikakvih poskupljenja.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 19.12.2014.

13:18

Default images

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili odluku kojom Grad više neće u celosti isplaćivati obaveze po kreditu koji je uzet za potrebe dva javna komunalna preduzeća - Beogradski vodovod i kanalizacija, Beogradske elektrane, dok će u celili biti otplaćena pozajmica za Gradsko saobraćajno preduzeće.

U dogovoru sa EBRD-om, urađen je reprogram tog zajma tako da je dug od oko 5,5 miliona evra prenet na Beogradski vodovod i kanalizaciju, na Beogradske elektrane preneto je 4,3 miliona evra, dok su obaveze GSP-a, koje će Grad otplaćivati, 3,8 miliona evra.

Taj kredit je uzet 2001. godine kako bi se finansirali prioritetni investicioni programi u tim javnim preduzećima.

Šef odborničke grupe opozicione Demokratske stranke Balša Božović izrazio je zabrinutost da li će takva odluka značiti i povećanje cena usluga tih preduzeća. "Interesuje me da li će ta preduzeća imati novca da preuzmu dug i da ga vrate, ali i da li će to uticati na povećanje usluga", upitao je Božović.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je kazao da zbog tih odluka neće biti poskupljenja grejanja i vode.

"U ovom trenutku se cene nijednog javnog preduzeća neće menjati. Cene usluga se donose na sasvim drugim osnovama, one su bazirane na ekonomskom principu, a mi vodimo računa o teškoj finansijskoj situaciji građana", rekao je Nikodijević novinarima u Skupštini grada po završetku sednice.

Gradska skupština usvojila je i tri plana detaljne regulacije područja na Voždovcu, Novom Beogradu i u Zemunu.

Pomoćnik gradskog sekretara za urbanizam Slobodan Dimitrijević istakao je da je plan regulacije naselja Grmovac u Zemunu veoma značajan, jer će naselje koje je građeno bez dozvola, dobija legitimitet u urbanističkom smislu.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da naselje Grmovac dobije školu, ambulantu, crkvu, kao i da bude sređena većina pristupnih saobraćajnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: