Srbija još čeka islamsko bankarstvo

Dolazak prve arapske banke u Srbiju, po svemu sudeći, ne znači da ćemo upoznati principe islamskog bankarstva. Jedan od osnovnih je poslovanje bez kamate.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

08:56

Default images

Banka Mirabank, čiji je osnivač deo međunarodne Rojal grupe, sa sedištem u Abu Dabiju, dobila je dozvolu za rad Narodne banke Srbije, a očekuje se da će početi da radi u martu sledeće godine.

Principi islamskog bankarstva, inače, umnogome se razlikuju od onih konvencionalnih čije smo prednosti i mane dobro upoznali na našem tržištu. Ti principi, osim državnih, podrazumevaju pre svega poštovanje verskih propisa, piše Politika. U brojnim slučajevima, ono što je zabranjeno vernicima, zabranjeno je i bankarima. Na primer, kao što musliman ne sme da konzumira alkohol, tako ni bankar ne sme da investira u proizvodnju alkohola. Kako po šerijatu novac ne predstavlja vrednost sam po sebi, zabranjeno je i „stvaranje novca od novca”, odnosno uzimanje kamate.

Umesto toga, islamska banka i klijent ulaze u partnerski odnos i zajednički kupuju dobro ili investiraju u posao. Klijent banke, između ostalog, može da otkupljuje postepeno bančin udeo u vlasništvu ili će banka, ako se radi o poslovnom ulaganju, sa klijentom deliti dobitak, ali i gubitak.

Bilo bi interesantno obezbediti prisustvo jedne takve banke na našem tržištu, a i samoj banci bilo bi u interesu da ponudi klijentima nešto što nije prisutno kod nas, smatra profesor dr Zoran Grubišić, prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

"Njihov bankarski proizvod zasnovan je više na strateškoj orijentaciji banke prema klijentima, prema privredi prvenstveno, gde se zajednički sa klijentom deli rizik i učestvuje u profitu, tako da postoji jača veza između banke i klijenata i manje rizika o pitanju plasiranja takozvanih loših kredita kojima smo mi dosta opterećeni, i banke pojedinačno i ceo bankarski sektor", kaže on.

"Potpuno je drugačiji princip funkcionisanja i ulaska banke u operacije sa klijentima. Oni su zainteresovani da dugoročno zarađuju, ako je u pitanju kvalitetan klijent i kvalitetan projekat, da se ostvaruje profit koji banka deli sa klijentom. Sasvim je drugačija situacija u odnosu na probleme kojima su zbog loših kredita zatrpane banke ne samo kod nas nego već i u regionu, pa i u Evropi", kaže Grubišić.

Jedina islamska banka u našem regionu je „Bosna Bank International” (BBI), čije je sedište u Sarajevu. U razgovoru za Politiku, njen generalni direktor Amer Bukvić ističe da osim što proizvodi BBI banke ne sadrže kamatu, novac je uvek pokriven materijalnom vrednošću i njime se nikad ne finansira nešto što je štetno po čoveka i društvo.

"U praksi, BBI banka finansira svoje klijente, fizička lica i korporacije, putem Ugovora o umanjujućem partnerstvu. Primera radi, realizujući umanjujuće partnerstvo BBI banka i klijent učestvuju u kupovini kuće, stana, automobila, mašina, kućnih aparata, uz obećanje klijenta da će u narednom periodu otkupljivati vlasništvo banke u tom partnerstvu i da će plaćati rentu za njen deo vlasništva koji on koristi. Ta renta koju klijent plaća je profit banke. Renta se može fiksno odrediti do kraja perioda partnerstva, a može se vezati za određeni pokazatelj (benchmark) na koji nijedna strana nema uticaja, tako da se korekcija vrši u dogovorenom periodu", naglašava Bukvić.

Ukoliko dođe do kašnjenja u otplati, klijent plaća penale, ali oni ne ulaze u godišnji bilans banke, već se usmeravaju u dobrotvorne fondove, jer se i penali smatraju vrstom kamate i ne mogu biti prikazani kao zarada banke.

S ponosom možemo reći da klijenti naše banke pripadaju svim etničkim i verskim grupama iz raznih privrednih grana. Trenutno, naš portfolio i za fizička i za pravna lica se ne razlikuje puno od portfolija konvencionalnih banaka. Mi imamo gotovo sve proizvode, kao i konvencionalne banke, ali su svi u skladu sa islamskim principima poslovanja i odobreni su od strane Šerijatskog odbora, kaže Amer Bukvić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: