Austrijanci: Plus za srpske radnike

Austrijske firme koje posluju u Srbiji pohvalile su kvalitet srpskih radnika i dobavljača, ali su dali minus koruciji, platežnom moralu kao i stabilnosti valute

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

17:04

Default images

Više od 70 odsto austrijskih kompanija koje posluju na srpskom tržištu smatra da je privredno stanje u Srbiji složeno i problematično. Istovremeno 42 odsto ispitanika ne očekuje velike promene, pokazala je anketa o uslovima poslovanja u Srbiji 2014. koju je uradilo Trgovinsko odeljenje Ambasade.

Što se tiče privrednih izgleda u Srbiji za 2015. godinu, stavovi se razilaze. Dok 42,3 posto učesnika u anketi polazi od toga da se u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu neće mnogo promeniti, 27 posto gleda s optimizmom u budućnost i očekuje uzlazni trend tokom 2015. godine.

Poslovanje sopstvenog preduzeća 70 posto ocenilo je kao zadovoljavajuće, a 11, 5% čak vrlo dobrim. Oko 27 posto preduzeća je navelo uprkos teškoćama pozitivnu prognozu za sopstveno preduzeće za narednu godinu.

Austrijska preduzeća u Srbiji i ove godine su pozitivno ocenila kvalitet radne snage, stručnost i kvalitet dobavljača, dok su loše ocene dali suzbijanju korupcije, poboljšanju platežnog morala, odnosno naplate potraživanja, stabilnosti valute i proceduri za dobijanje građevinskih dozvola.

"Iako je ekonomija i dalje na niskom nivou, ukupna ocena je nešto bolja nego prošle godine, a oko 40 odsto ispitanih privrednika optimistično gleda na budućnost. Prošle godine je 12 odsto učesnika smatralo da je privtredno stanje u Srbiji zadovoljavajuće, dok ove godine to smatra 25 procenata", rekla je savetnica u Ambasadi Austrije Slađana Manojlović. Zamenik trgovinskog savetnika Ambasade Austrije, Fabijan Gems je ocenio da je "od najveće važnosti" da Vlada Srbije nastavi reforme.

Gems je kazao i da će najavljena modernizacija pruge Beograd - Budimpešta poboljšati i povezanost Srbije sa Austrijom, jer će i putovanje železnicom između Beograda i Beča biti skraćeno na pet sati. Predstavnik Ambasade je kazao da su privrednici iz Austrije zainteresovani za uključivanje u taj projekat.

Gems se osvrnuo i na kraj projekta Južni tok, ocenjujući da je to političko pitanje ali da ima ekonomske posledice.

"Mi na odluku o obustavi projekta ne možemo da utičemo, ali naše firme neće zastrašiti neuspeh jednog projekta da bi otišle iz Srbije", rekao je Gems.

Povodom loših ocena koje su austrijske firme dale za platežni moral u Srbiji, predstavnik Ambasade Austrije izjavio je da se pod "platežnim moralom" misli na probleme u naplati poslova na ovom tržištu.

"Savetujemo naše privrednike kada planiraju da ulažu u Srbiju, da se pravno obezbede. Odnosno da obezbede naplatu svojih faktura, bilo da avansno naplate ili na drugi način", rekao je Gems.

Trgovinsko odeljenje pri Ambasadi Austrije smatra da je potrebno više raditi na suzbijanju korupcije u Srbiji kako bi se povećala atraktivnost poslovnog ambijenta. Takođe, kako su poručili, potrebna je i spremnost Vlade da nastavi sa reformama.

Na konferenciji je istaknuto da je Austrija od 2000. godine najveći investitor u Srbiji i da je za to vreme uložila 2,9 milijardi evra, a na ovom tržištu posluje oko 450 austrijskih firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: