Telekom sam otklanja svoj monopol

Komisija za zaštitu konkurencije prekinula je postupak protiv Telekoma Srbije za utvrđivanje zloupotrebe dominantnog položaja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

14:48

Default images

Razlog za to je jer se to preduzeće obavezalo da samo otkloni moguće povrede konkurencije.

Kako se navodi, Savet KZK ocenio je da predlog Telekoma Srbije za prekid postupka, kojim je to preduzeće preuzelo obavezu da dobrovoljno otkloni moguće povrede konkurencije, "omogućava uspostavljanje efektivne konkurencije na relevantnom tržištu".

Mere koje je predložio Telekom, ističe se, "po svom sadržaju i efektu odgovaraju merama koje bi Komisija odredila u slučaju da utvrdi postojanje povrede konkurencije".

Telekom je zahtev za prekid istrage zloupotrebe dominantnog položaja podneo u avgustu koristeći zakonsku mogućnost iz člana 58. stav 1, a obaveštenje o podnetom predlogu obaveza tog društva objavljeno je na internet stranici KZK (kzk.org.rs) u septembru.

Komsija za zaštitu konkurencije navodi da je u Telekomu Srbije ispitivala postojanje nekoliko vrsta povrede konkurencije.

Ispitivano je takozvano "stiskanja marže", primena nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu, vezivanja pružanja usluge ADSL širokopojasnog pristupa internetu davanjem popusta provajderima koji je od Telekoma uzmu i uslugom direktnog pristupa internetu u veleprodaji.

Komisija je u Telekomu ispitivala i ugovaranja uslova pod kojima se pruža usluga direktnog pristupa internetu za međunarodno povezivanje automatskim produžavanjem važenja ugovora za međunarodno povezivanje za naredne tri godine uz popust od 40 odsto za svako povećanje protoka i drugim uslovima ugovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: