Zabranjena prodaja dela Politika NM

Komisija za zaštitu konkurencije privremeno je zabranila Ist medija grupi, registrovanoj u Moskvi, prodaju celog ili dela udela u "Politika novine i magazini".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

14:19

Default images

Komisija ispituje prodaju 50 odsto udela u PNM i sumnja da je Ist medija grupa povezana sa šabačkim Farmakomom MB, koji je u stečaju, a vlasnik firme Miroslav Bogićević u pritvoru.

Ocena Komisije je da bi prodaja udela u PNM mogla da nanese "nenadoknadivu štetu" svim učesnicim na medijskom tržištu u Srbiji.

Ist medija grupa je juna 2012. godine od nemačkog VACA kupila 50 odsto udela u PNM i imala je obavezu da Komisiji prijavi to preuzimanje, što, kako je saopštila Komisija, nije urađeno.

VAC je 2002. godine sa Politikom osnovao PNM gde su obe strane imale po 50 odsto vlasničkog uloga, a kasnije je taj ulog preneo na povezanu firmu OST holding iz Beča.

Sredinom 2012. godine VAC je uputio ponudu Politici da po pravu preče kupovine otkupi njegov udeo u PNM za 4,7 miliona evra, što Politika nije iskoristila, pa je udeo prodat Ist medija grupi.

Ist medija grupa je osnovana januara 2012, a kao njen osnivač i stopostotni vlasnik registrovan je Aleksandar Trbović, a kao generalni direktor Uroš Stefanović. Oni su, po podacima Komisije, bili povezani sa Farmakomom i njegovim vlasnikom Miroslavom Bogićevićem.

U kupoprodajnom ugovoru, kako je utvrdila Komisija, piše da je Ist medija grupa za kupovinu 50 odsto udela u PNM isplatila četiri miliona evra i da će 1. decembra 2014. godine isplatiti još 700.000 evra, plus dogovorenu kamatu.

U slučaju da ne bude isplaćen drugi deo, kako je ugovoreno, VAC će moći da odustane od prodaje i da zadrži četiri miliona evra na ime ugovorene kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: