Bankari: Naučili smo lekcije

Uprkos problemima bankarski sektor Srbije sledeće godine može očekivati "svetlo na kraju tunela".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

13:35

Default images

Naime, ove godine svi učesnici tržišta imali svoje "gorke pilule", pa su i lekcije naučene, ocenili su učesnici današnje konferencije "Svet u 2015", koja se održava u beogradskom hotelu Metropol.

Kako je ukazano na skupu, banke u Srbiji su u periodu od 1. jula 2013. do 30. juna ove godine smanjile nivo plasiranih kredita za oko 927 miliona evra, broj nenaplativih kredita kod privrede u drugom kvartalu ove godine kretao se oko 27 odsto a kod građana je taj procenat prešao granicu od 10 procenata.

"Svako od učesnika na tržištu je imao u prethodnom period 'gorku pilulu', pa će zato 2015. godina biti godina sa naučenom lekcijom", rekao je Dušan Uzelac, predstavnik internet sajta Kamatica.

On je podsetio da je u godinama za nama bankarski sektoru u Srbiji imao ciklus u kojem su građani kupovali sve bankarske proizvode a nedostajala im je osnovna edukacija.

Prema njegovom mišljenju, sve naučene lekcije predstavljaju sažetak pesimističkog scenarija, jer se tržište trenutno zatovorilo a kvalitetni klijenti čekaju bolje dane. Ipak, kako je rekao, "u Srbiji toliko stvari ne radi, da sa malom energijom možete napraviti nešto što radi i što ima smisla".

Direktor NLB banke Branko Greganović naveo je da su preduzeća u Srbiji ove godine uzela puno kredita, pa se zbog toga može desiti da ovogodišnji rezultati pokažu znatno veći nivo zaduženosti srpske privlrede.

"Sledeća godina će biti izazovna. Ući ćemo u 2015. na nivou duga još većeg nego prošle godine i moramo naći načina da se taj dug smanji", kazao je on.

Direktor Erste banke Slavko Carić primetio je da, uprakos pokazateljima da u Srbiji raste procenat nenaplativih kredita, banka kojom rukovodi ima najmanji procenat nenaplativih kredita u zemlji.

On je istakao da postoji dobra volja i bankara i međunarodnih finansijskih institucija i Narodne banke Srbije (NBS) i Ministarstva finansija da se neke regulative u oblasti bankarstva izmene, što će doneti dobrobit bankarskom sektoru u zemlji.

"Očekujem neko povećanje privredne aktivnosti u 2015. budući da vlada radi na tome da se ekonomski okviri olakšaju i da se domaćim i stranim investitorima omogući da više investiraju u Srbiju. Svaka mera koja će olakšati investicije je dobra mera i značiće manji pritisak na kurs", smatra Carić.

Što se tiče vraćanja kredita, on je mišljenja da zabrinjava kurs koji pomalo gubi tlo pod nogama, i to će biti jedna od otežavajućih okolnosti u narednoj godini.

Direktro Telenor Banke Martin Navratil je podsetio da je ta banka nedavno otvorila prvu mobilnu onlajn banku ne samo u Srbiji već i u regionu. Prema njegovim rečima, elektronski šoping je norma koja dolazi i u Srbiju a uvođenjem ovog vida bankarstva moguće je preko moblilnog telefona jednim klikom platiti bilo koji račun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: