Fratini: Srbija najveći dobitnik

Predsednik rimskog Instituta za međunarodne organizacije Franko Fratini ocenio je da je Srbija najveći dobitnik Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

12:36

Default images

Prema njegovim rečima, sporazumi koji su potpisani na tom samitu otvaraju put novim investicijama iz Pekinga.

"Srbija je promovisala i bila domaćin veoma važnog samita i mislim da je značajan jer doprinosi izvrsnoj saradnji premijera Srbije i Kine, Aleksandra Vučić i Li Kećijanga", rekao je Fratini u izjavi Tanjugu.

On je naveo da u našu zemlju "posle veoma važnih sporazuma sa Ruskom Federacijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sada dolaze nove investicije iz Kine".

Fratini naglašava da je "najveći dobitnik" samita naša zemlja, ističući da je reč o izuzetno važnom događaju, čiji rezultati su, kako kaže, veoma veliki.

"Naglasio bih činjenicu da je ogromno dostignuće to što je super sila poput Kine zainteresovana da investira i realizuje poslove na Zapadnom Balkanu, na prvom mestu u Srbiji, ali i u drugim zemljama regiona", rekao je Fratini.

"Konkretni rezultati i sporazumi koji su potpisani su od ogromnog značaja ne samo za ovaj trenutak, već i za budućnost", dodao je on.

On smatra da je odluka Pekinga da "ovog momenta investira u Srbiji - veoma pametna" jer će naša zemlja, kako ocenjuje, za nekoliko godina biti jedna od članica EU.

"Kina igra svoju igru uvek veoma mudro. Znam Kineze i njihove zvaničnike i znam da ulažu novac u najprofitabilnije oblasti", rekao je Fratini.

On navodi da je upravo Zapadni Balkan "profitabilan region" budući da se tržišta u ovom području šire, a ne treba zanemariti da države imaju "konkretnu perspektivu" članstva u EU.

Fratini ističe još jednu značajnu dimenziju koju je samit u Beogradu imao za celu Evropu zbog čega i ona može da se smatra dobitnikom. S tim u vezi on podseća na sporazum o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, ističući da je reč o veoma važnom infrastrukturnom povezivanju dve evropske prestonice.

Fratini je dodao da su postignuti sporazumi o razvijanju transevropske mreže na Balkanu dobri i za region i za Evropu. On kaže da i Kina "izlazi iz samita kao dobitnik" jer je pokazala koliko je važno da se investira novac u "tržište koje obećava".

"Zapadni Balkan, naime, predstavlja tržište koje će, za nekoliko godina, biti sastavni deo tržišta Evropske unije", ocenjuje Fratini.

Na pitanje da li se mogu očekivati prepreke iz EU u realizaciji projekata dogovorenih na Samitu, Fratini kaže da se nada da ovo neće biti slučaj i ističe da to ne bi bilo ekonomski opravdano.

"Sporazumi koji pomažu Zapadnom Balkanu znače istovremeno i pomoć Evropi", navodi Fratini.

Bivši šef italijanske diplomatije kaže da bi iz ugla Brisela bilo mnogo bolje da pregovara sa zemljama kandidatima za članstvo, kao što je Srbija, sa boljom - umesto teškom ekonomskom situacijom.

"Ovo je dobitna situacija za sve i mislim da će nova Evropska komisija umeti da ceni umesto da se protivi dogovorima", zaključio je Fratini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: