"Građevinske dozvole za 100 dana"

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji skratiće postupak dobijanja građevinske dozvole na 100 dana i eliminisati 20 administrativnih koraka.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

12:09

Default images

Ovo pokazuje objavljena analiza Nacinalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled).

Kako se ocenjuje u saopstenju, ipak je kod donošenaja tog zakona propuštena prilika da se značajnije smanje troškovi pribavljanja odobrenja za izgradnju.

Srbiji je u proseku potrebno 264 dana da počne izgradnja, po čemu je 186. od 189 zemalja na listi "Duing biznis" Svetske banke.

"Imajući u vidu da je prošle godine izdato 7.500 građevinskih dozvola, skraćivanje dugotrajne procedure za oko 165 dana uštedelo bi našoj zemlji 1,2 miliona dana za brži razvoj i povećalo bruto domaći proizvod za dva odsto", ocenio je Naled.

Kako se ističe, najveći doprinos bržem dobijanju dozvola daće objedinjena procedura, takozvani jednošalterski sistem.

Građani i privreda zahtev za dozvolu predavaće lokalnoj samoupravi (odnosno Ministarstvu kod većih investicija), koja će za njih pribavljati uslove za gradnju. Svi koji žele da grade ubuduće neće više morati da odlaze na šaltere javnih preduzeća koji su bili jedno od uskih grla procedure, naveo je Naled.

Rokovi za rešavanje zahteva su skraćeni, a dodatni impuls za odgovornije postupanje državnih organa daće odredba koja lokalnu samoupravu obavezuje da pokreme postupak protiv službenika, institucija i javnih preduzeća ako ne poštuju zakonske rokove. Upis objekta u katastar biće obavljan po službenoj dužnosti i trajaće najviše sedam dana, umesto dosadašnjih 45.

Po Naledu, očekuje se da će veliki broj lokacija biti "otključan" jer će zabrana izgradnje do donošenja Plana detaljne regulacije, biti ograničena na 12 meseci, dok je do sada mogla da traje neograničeno.

Propisan je jednostavniji postupak za izgradnju objekata gde je investitor javni sektor tako da se sada može očekivati brža izgadnja saobraćajnica, vodovodne, kanalizacione i druge infrastrukture.

S druge strane, Skupština nije prihvatila predlog da se ograniči iznos naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koja povećava cenu izgradnje i do 400 evra po kvadratnom metru. Raspon te naknade među gradovima Srbije ide i do jedan prema 67 i najčešće ne održava realnu cenu uređenja zemljišta, naveo je Naled.

Naled ističe da je, na njegov predlog, Vlada Srbije u izmene Zakona o planiranju i izgradnji uvrstila odredbe koje će omogućiti da od 1. đjanuara 2016. počne izdavanje elektronske građevinske dozvole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: