Radnici Javora i dalje u štrajku

U ivanjičkoj konfekciji "Javor" najveći broj radnika je prihvatio socijalni program, ali i dalje štrajkuju jer ne znaju da li će biti izmireno što im se duguje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

12:01

Default images

Prema rečima zamenika predsednika štrajkačkog odbora "Javora", Nenada Ivanovića, radnici su u dilemi da li će im se i kako povezati radni staž od 2010. do 2014. godine.

"Pitamo se, takođe, šta će biti i sa neisplaćenim ličnim dohodcima i da li ćemo to naplatiti", naveo je on danas u izjavi za Tanjug. Ivanović je iskazao zabrinutost za budućnost Javora, odnosno da li ce ova fabrika otići u stečaj i imovina, kako je naglasio, "biti prodata na doboš".

On je dodao da radnici redovno dolaze na posao, budući da postupak socijalnog programa još nije okončan. Predsednik vladine komisije za izradu socijalnog programa Boško Karalić kaže da se za jedan od ponuđenih vidova izjasnio 521 radnik Javora.

"Socijalni program je odobren, ali se i dalje štrajkuje. Novac radnicima koji su prihvatili neku od opcija biće isplaćen do kraja godine, a u fabrici je ostalo šestoro ili sedmoro ljudi", rekao je on. Karalić kaže da za Javor postoji zainteresovan strateški partner, ali u ovom trenutku nije mogao da precizira o kome se radi.

"Javor" je osnovan 1948. godine, a osamdesetih godina izrastao je u jedno od najvećih preduzeća u domaćoj tekstilnoj industriji. Zapošljavao je 3.700 radnika u Ivanjici i u petnaest pogona širom bivše SFRJ. U "zlatnim danima" godišnja proizvodnja je dostizala 10 miliona proizvoda, najviše košulja i tri miliona metara svilene tkanine.

Godišnji izvoz "Javora" merio se stotinama miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: