"'Pupin' važniji od 'Mosta na Adi'"

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kazao je da je "Pupinov most" na Dunavu važniji za Beograd od Mosta na Adi, preko Save.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

11:26

Default images

Razlog za to je, kako je naveo, jer će napokon biti izmešten teretni sabraćaj iz centra Beograda.

Đilas je posle otvaranja mosta koji spaja naselja Zemun i Borču, kazao novinarima da će ta saobraćajnica omogućiti i razvoj leve obale Dunava. Đilas je podsetio da su domaće firme uradile veći deo posla na izgradnji mosta i pristupnih saobraćajnica, iako je bilo predviđeno da domaće i kineske kompanije urade po pola posla.

Đjilas je bio gradonačelnik Beograda u vreme kada je potpisan ugovor o izgradnji "Pupinovog mosta", a za vreme njegovog mandata izgrađen je i most preko Save kod Ade Ciganlije, koji spaja naselje Čukaricu i Novi Beograd.

"Na 'Pupinovom mostu' je radilo 1.700 naših radnika, a 300 kineskih. Izvađeno je dva miliona tona kubnih metara peska iz Dunava i 500.000 tona kamena je prevezeno železnicom iz Malog Zvornika da bi bio ugrađen u pristupne saobraćajnice, i sve su to uradile domaće firme", istakao je Đilas.

On je kazao da je "presrećan što je završen taj veliki projekat, jedan od najvećih građevinskih poduhvata u Srbiji".

Đilas je rekao da se rado odazvao pozivu premijera Srbije Aleksandra Vučića da prisustvuje današnjem otvaranju mosta.

"Treba da sarađuju oni koji su bili na vlasti, i oni koji su sada na vlasti. Ne treba da ratujemo, već da radimo zajedno da građanima bude bolje", kazao je Đilas.

"Pupinov most" otvorili su danas premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang.

To je prvi beogradski most preko Dunava izgrađen u poslednjih 79 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: