"Kinezi hoće 18 srpskih preduzeća"

Kineske kompanije zainteresovane su za kupovinu 18 preduzeća u Srbiji, a najveće interesovanje pokazali su za privatizaciju dve,kaže Aleksandar Antić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.12.2014.

10:09

Default images

Antić je za RTS kazao da su kineske kompanije predale ponude o zainteresovanosti za 18 od 502 srpskih preduzeća koje je Srbija ponudila na prodaju, ali da ih najviše zanima kupovina kruševačke fabrike "14. oktobar" i "Prve petoletke" iz Trstenika.

"Kineski premijer je tražio od nas da mu dostavimo koja su to naša preduzeća i koje njihove kompanije su zainteresovane, da bi se dao jedan dodatni podsticaj svemu tome", rekao je Antić. Antić je izjavio i da je izgradnja nove termoelektrane Kostolac B3 kapitalni projektat koji će suštinski uticati na stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije.

"Ta termoelektrana instalisane snage 350 megavata, koja će biti praćena povećanjem proizvodnje uglja i proširenjem kopa Drmno, bez ikakve dileme je kapitalni projektat koji će suštinski uticati na stabilnost našeg elektroenergetskog sistema", rekao je Antić.

On je dodao i da se tokom poplava pokazalo da, u uslovima koji izlaze iz okvira redovnog funkcionisanja, postoje dodatne potrebe za električnom energijom.

"Ako tome dodamo i procenu da će nakon 2020. godine doći do povećanja potrošnja električne energije, Srbija bez dileme mora graditi nova energetske objekte", naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, Srbija trenutno, pored većeg broja manjih energetskih objekata iz obnovljivih izvora energije, mora graditi velike objekte.

"Treći blok u Kostolcu je nešto što suštinski predstavlja veliku stvar za Srbiju i dobru vest za sve građane", rekao je Antić.

Inače, srpska i kineska vlada potpisale su ugovor o zajmu za drugu fazu paket projekta termoelektrane "Kostolac B" u vrednosti od 608 miliona dolara.

Kako je rekao Antić, taj zajam je "izuzetno povoljan", sa otplatom na 20 godina, sedam godina grejs perioda i sa fiksnom kamatnom stopom od 2,5 odsto.

"Kada je Kostolac u pitanju, pred nama je sad samo još jedan korak, a to je ratifikacija zakona o zajmu i sa tim idemo u skupštinu", rekao je ministar i dodao da tim činom kineskom izvodjaču radova počinje da teče ugovor, kojim je predvidjen rok od 47 meseci za proširenje rudnika Drmno i 58 meseci za završetak TE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: