ZTE: Imamo agresivan plan za Srbiju

Kineski ZTE ima vrlo agresivan poslovni plan za Srbiju, planira zapošljavanje srpskih inženjera kao i poslove sa više mobilnih operatera i ministarstava.

Srbija

Izvor: RTS

Četvrtak, 18.12.2014.

09:14

Default images

"Mi smo jedna od najvećih kineskih kompanija za telekomunikacionu opremu i rešenja. Imamo vrlo agresivan plan za Srbiju", kaže za RTS potpredsednik za Evropu jedne od tri najveće kineske telekomunikacione kompanije Sjao Ming.

"Potpisali smo pred dvojicom premijera sporazum o unapređivanju srpske telekomunikacione infrastrukture sa Ministarstvom trgovine i telekomunikacija. To je prvi korak", naveo je on. Sjao je rekao i da ZTE planira saradnju sa drugim ministarstvima, najpre sa Ministarstvom odbrane, ali i sa kompanijama, "Telekomom Srbija" i drugim operaterima, u nameri da nastavi da doprinosi srpskoj ekonomiji.

Na pitanje kako Srbija da privuče više kineskih investitora, Sjao je odgovorio da Kina smatra da je Srbija centar Balkana, koja, ako privlači turiste, trebalo bi da privuče i investitore.

"Takođe, vidimo pozitivne trendove. Vaša pozicija u regionu se popravlja, vaša vlada ima ambiciozne planove, poput pruge Beograd-Budimpešta, koja će se onda produžiti do Grčke. Kada se to sve sklopi, biće sasvim prirodno da kompanije ovde imaju svoje regionalne centrale i da odavde pokrivaju okolne države", ocenio je Sjao.

Sjao je istakao da se telekomunikacije razvijaju veoma brzo i da ZTE, koji ima MICT strategiju, povezuje one koji razgovaraju telefonima, ali i čoveka s mašinom,s kućnim aparatima, pa i mašine međusobno.

Uprkos ovakvom razvoju, Sjao smatra da fiksni operateri u Evropi imaju sve više prednosti, jer je potrebna jaka prenosna mreža koju oni imaju. "Mnogi mobilni operateri neće moći da prežive lako blisku budućnost i vezivaće se za fiksne operatere, to je novi trend", ocenio je on.

Sjao je, u ovom kontekstu, rekao i da bi, da je on vlasnik "Telekoma Srbija", stavio za njega višu cenu, jer su, kako je dodao, fiksne linije i mreža koju Telekom ima, velika prednost.

Sjao smatra i da će 2020. kineski brendovi mobilnih telefona biti u svetskom vrhu, što pokazuje i primer njegove kompanije.

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je u sredu sa Mingom Memorandum o saradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: