Večne ekonomske dileme - bez smisla

Stara priča o kapitalizmu i socijalizmu kao suprotstavljenim sistemima u današnjem svetu više nema smisla, smatra profesorka ekonomije Fuada Stanković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

08:50

Default images

"Ta priča o kapitalizmu i socijalizmu danas nema smisla, jer su nestale okolnosti u kojima je imala smisla, to jest hladni rat. Danas se mora tragati za dubljim i boljim rešenjima i odgovorima na pitanje kuda ide čovečanstvo", kazala je profesorka ekonomije i bivša rektorka Novosadskog univerziteta Fuada Stanković na tribini u Novom Sadu u sredu uveče.

Prema njenim rečima, ni pitanje da li se opredeliti za tržišni ili državni model kada je ekonomija u pitanju danas nema smisla.

Fuada Stanković je kazala da tehnologija napreduje ogromnom brzinom, a s druge strane ne znamo kuda ide društvo.

Filozof Alpar Lošonc rekao je da se ekonomisti danas pre svega trude da se dopadnu drugim ekonomistima a ne da rade za opšte dobro ili za kolektivne ciljeve.

Na tribini koju je na Fakultetu za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić" organizovala Vojvođanska politikološka organizacija, predstavljena je knjiga Ričarda Parkera "Džon Kenet Galbrajt - život, politika, ekonomija", u izdanju novosadskog Mediteran pablišinga (Mediterran Publishing).

Džon Kenet Galbrajt (1908-2006) bio je američki ekonomista, koji je bio savetnik brojnim američkim predsednicima, od Frenklina Ruzvelta do Bila Klintona, dok je u administraciji Džona Kenedija bio ambasador SAD u Indiji.

Galbrajt je bio pripadnik liberalne struje medju ekonomistima i zagovarao je aktivno angažovanje vlada u rešavanju socijalnih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: