B92: Evo kuda će proći brza pruga

Četiri premijera i jedan zajednički interes – modernizovana pruga koja će povezati naš region.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

16:45

Default images

Prema dokumentima do kojih je došao B92, plan pruge koja će povezati Budimpeštu i Atinu već je završen.

Prva faza izgradnje biće modernizacija kraka od Budimpešte do Beograda, a buduća brza pruga trebalo bi da nastavi preko Niša ka Skoplju. Grčki deo pruge obuhvata dva velika lučka centra – Solun, a zatim i Atinu.

Sporazumi o saradnji mađarske i srpske železnice trebalo bi da omoguće realizaciju prvog dela velikog projekta – modernizaciju pruge od Budimpešte do Beograda. Premijer Kine, koja je spremna da uloži novac u ovaj projekat, očekuje da će pruga biti završena za dve godine.

“Pruga će doprineti razvoju i Srbije i Mađarske, služiti na dobrobit ljudi koji u njima žive i u interesu je te dve zemlje, Kine, ali i drugih zemalja. Podstaći će ekonomiju i doneti korist i Kini i zemljama Evrope. EU je najveći trgovinski partner Kine i potrebno je da se povećaju dalji privredni odnosi, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu”, rekao je premijer Kine Li Kećijang.

Srbija obećava maksimalnu brzinu u projektovanju i gradnji pruge kako bi do juna 2017. godine delovi te deonice zaživeli.

“Neće služiti samo za neuporedivo brži prevoz putnika već i za neuporedivo brži prevoz robe. Kad govorimo o prevozu putnika, put od Budimpešte prosečno traje železnicom 8 sati i 9 minuta biće skraćen na 2 sata i 40 minuta što, i najbrže da vozite našim auto-putevima, ne možete da stignete. Toliko o pogodnostima za obične ljude. O razvoju i napretku naših ekonomija da ne govorim, jer svako veliko infrastrukturno ulaganje donosi novi posao, nova radna mesta za ljude”, rekao je premijer Srbija Aleksandar Vučić.

Zadovoljan je i premijer Viktor Orban jer je, kako kaže, Mađarska u poziciji da iskoristi svoju "pozitivnu geografsku lokaciju".

“Mađarska je dosad zbog svog geografskog položaja bila mesto gde su razne vojske marširale, a sad se sve kreće u drugom pravcu. Mađarska sad može da ima korist od tog svog geografskog položaja. Pruga će imati veliki značaj za zemlje centralne i istočne Evrope, a uspeli smo i da pokažemo kako će EU i Kina iskoristiti prednosti koje imaju u saradnji u sledećim decenijama.”

Prema ranijim procenama, izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta na trasi Koridora 10 koštaće između milijardu i po i dve milijarde evra. U prilogu je zvanična karta projekta "Brze pruge Budimpešta-Beograd-Skoplje"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: