Zaustavljen šverc goriva

Odluka o markiranju goriva u Srbiji, pokazala se kao ispravan i efikasan potez koji je u državnu kasu, na osnovu plaćenih akciza, slio dodatnih 80 miliona evra.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 17.12.2014.

15:54

Default images

Taj priliv je došao onemogućavanjem šverca naftnih derivata, zaključeno je na predavanju "Kontrola tržišta naftnih derivata u cilju suzbijanja sivog tržišta i koristi za potrošače“.

Predavanje je održano u okviru edukativne radionice za novinare koje je Srpska asocijacija menadžera organizovala u Vrnjačkoj Banji, a uz podršku Naftne kompanije Srbije. Prema rečima Slaviše Petkovića, načelnika tržišne inspekcije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, markiranje naftnih derivata je u Srbiji uvedeno 1. februara i podaci pokazuju da je do 30. juna prihod od akciza povećan za 34 miliona evra a očekivanja su da će do kraja godine po tom osnovu budžet biti bogatiji za oko 80 miliona evra.

"Tokom redovnih kontrola zaplenili smo 600.000 litara naftnih derivata koji nisu bili markirani. Reč je o različitim tipovima goriva, pa smo tako iz prometa sklonili 500.000 litara evrodizela, 55.000 gasnog ulja, 30.000 evrobenzina i 13.500 litara nepoznate tečnosti", rekao je Petković.

On je objasnio da je od ove godine gorivo mora da sadrži specijalnu supstancu (marker), što tržišnoj inspekciji omogućava da utvrdi da li je za uvezeni naftni derivat plaćen porez, odnosno da li je gorivo prošvercovano u Srbiju. Kontrole se obavljaju u veleprodajnim skladištima i na pumpama i u toku ove godine je utvrđen 21 slučaj nepravilnosti nakon provere na 777 objekata.

Ivana Tepčević, projektna menadžerka firme SGS, koja je ovlašćena za sprovođenje markiranja, naglašava da taj program podrazumeva obeležavanje naftnih derivata u proizvodnji ili prilikom uvoza i kontrolu koja se obavlja i u skladištima i na benzinskim pumpama. Ona je dodala da od sledeće godine, pored provere da li je gorivo markirano, počinje i kontrola njegovog kvaliteta. Zarad tog cilja u Srbiji bi trebalo da se obavi oko 1.400 kontrola kvaliteta naftnih derivata.

"Svaki potez države kojim se preusmerava promet goriva iz "sive zone“ u legalne tokove ima podršku Udruženja naftnih kompanija Srbije, čak neke od njih smo i sami inicirali. Informaciju o rastu naplate akciza od prometa motornih goriva, nakon uvođenja programa markiranja, verujemo da će po okončanju 2014. potvrditi i tržišna analiza koju UNKS tradicionalno radi kao član Nacionalnog naftnog komiteta. Međutim da bi se ostvario pun efekat tih mera, od samog početka smo upozoravali, sistem markiranja mora da bude unapređen. Tako, recimo, vlasnik benzinske pumpe kod koga tržišna inspekcija eventualno utvrdi da prodaje gorivo sa nedovoljnom koncentracijom markera, pored svih mera predostrožnosti, nema dovoljno pravnih instrumenata da dokaže eventualni propust ili namernu grešku nekoga drugog subjekta u distributivnom lancu", kaže za Danas Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

On ističe da UNKS smatra da nije dovoljno samo da bude kažnjen poslednji u nizu, već i da se nedvosmisleno dokaže njegov, ili propust nekoga drugog na putu od skladišta proizvođača ili uvoznika, do krajnjeg mesta prodaje ili potrošnje.

"U skladu sa važećim propisima, tržišna inspekcija se danas u tu vrstu provere i dokazivanja ne upušta, a postupak se pokreće protiv subjekta kod koga je nelegalna roba zatečena. Zato predlažemo da se broj kontrola od strane tržišne inspekcije poveća, jer je to dodatna pretnja onima koji bi da love u mutnom, ali i da se uvedu izmene propisa koje će omogućiti sledljivost svih aktivnosti u lancu distribucije, koje mogu da doprinesu narušavanju kvaliteta goriva, ili potkradanja državnog budžeta", zaključuje Mićović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: