"Uvezli most iz Kine, dajte luku"

Infrastrukturni projekti su nam neophodni, smatra Milan Kovačević koji, međutim, kaže da bi sa Kinom trebalo razgovarati o izgradnji luke na Dunavu kod Beograda

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.12.2014.

15:33

Default images

Ta luka bi mogla da primi rečne morske brodove velike nosivosti i projektima poput industrijske zone, smatra on.

"Srbija u trgovinskim odnosima sa Kinom ima nasleđeno pogrešno mišljenje da u Kinu možemo izvoziti samo robu u velikim količinama, a i nemamo uhodane transportne linije, zbog čega je važno razgovarati o luci na Dunavu kod Beograda", izjavio je Kovačević za Tanjug.

Ta luka bi, kaže, konkurisala grčkim lukama i do nje bi kineska roba u kontejnerima stizala do Beograda koji bi postao distributivni centar za izvoz robe iz Kine, istakao je.

Moramo, dodao je, tragati za projektima i kao što je industrijska zona, da kineski privrednici dolaze u Srbiju, a da domaći privrednici prihvate njihove različite ideje, jer bi tako u Srbiji mogli imati kinesku proizvodnju koja se može plasirati na evropsko tržište.

Tako bi smo, objašnjava, popravili spoljnotrgovinski deficit i povećali izvoz.

Kovačević smatra da bi ubuduće u zajedničke projekte s nekom zemljom više trebalo uključiti domaća preduzeća.

"Ubuduće bi trebalo što više uključiti domaću operativu i ako treba da kineskim investitorima priznamo određene menadžerske uloge u zajedničkom poslu, a da oni za uzvrat osposobe našu domaću operativu", naveo je.

Ovako, kaže, ispada da smo uvezli čitav most iz Kine i povećali spoljnotrgovinski deficit sa tom zemljom, ali most preko Dunava neće generisati izvoz i moraće ga plaćati poreski obveznici iz Srbije.

Upozorava da se Srbija u saradnji sa Kinom i ostalim zemljama ne bi smela više zaduživati, već naći neke druge modele finansiranja privrednih projekata, a kredite bi trebalo da uzimamo samo za izuzetno profitabilne projekte koji će značajno uticati na povećanje izvoza, rekao je Kovačević.

U suprotnom, kaže, imaćemo problem kako vraćati kredite koje smo već uzeli od Kine, rekao je on i naveo da smo u 2013. već iz Kine imali uvoz od 1,4 milijarde dolara, a izvezli smo proizvode vredne samo osam miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: