Zbog Er Srbije sledi novi rebalans

Predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić kaže da će pre sednice o budžetu za 2015. uslediti rasprava o još jednom rebalansu budžeta za 2014.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

15:15

Default images

"U rebalansu neće biti izmena mase budžeta, već samo preraspodele sredstava sa jedne na drugu poziciju", rekao je Arsić novinarima u Skupštini Srbije, ali nije precizirao kako će sredstva biti preraspoređena.

Dodao je da postoji procedura po kojoj se usvaja rebalans, tako da se početak rasprave o budžetu može očekivati početkom naredne nedelje.

Ranije danas u Skupštinu Srbije stigao je Predlog budžeta za 2015. godinu kojim su predviđeni prihodi od 924,4 milijarde dinara, što je za oko 27 milijardi dinara više nego u 2014. godini.

Predlog novog rebalansa još nije stigao u parlament, a poslanici opozicije ocenili su da će rebalansom biti uključeni i Zakon o preuzimanju obaveza Er Srbije, ali i o davanju garancija po zaduženju Srbijagasa.

"Rebalans služi tome da se ispeglaju finansijski potezi Vlade, pošto ima davanja koje moraju da pokriju, prvenstveno za Er Srbiju 160 miliona evra naših para. Oni to moraju prvo da legalizuju kroz rebalans da bi kroz budžet kao projekcija za 2015. godinu to uveli kao nešto što će od sada biti zakonska obaveza", rekao je funkcioner Demokratske stranke Borislav Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

Prema Zakonu o preuzimanju obaveza privrednog društva Er Srbija, koji je Vlada uputila parlamentu na usvajanje, država će preuzeti kao javni dug 9,34 milijardi dinara za izmirivanje obaveza Er Srbije prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba, ali i dug koji je ta kompanija već izmirila, tako da je ukupan dug koji država preuzima 19,3 milijardi evra.

Prethodni rebalans za ovu godinu usvojen je 28. oktobra i njim je povećan manjak u budžetu za 42 milijarde dinara, što je 4,64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: