"Vozom Bg-Bar za 17h - nedopustivo"

Ministri saobraćaja Srbije i Crne Gore saglasili su se o značaju povezivanja zemalja auto-putem i ocenili nedopustivim da voz od Bara do Beograda putuje 17 sati

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

14:04

Default images

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je nakon sastanka sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Ivanom Brajovićem kazala da je sa resornim kolegom iz Crne Gore razgovarala posebno o autoputu Beograd-Bar, odnosno Koridoru 11.

Izrazila je zadovoljstvo što obe vlade "idu u istom smeru" i što će to biti autoput koji će omogućiti ulazak u EU, ali i povezivanje dve države".

Mihajlović je ukazala da je Koridor 11 prioritet Srbije i od strateškog značaja za Srbiju, pored Koridora 10 na kojem se radovi završavaju 2016. godine.

Ona je ukazala da se već radi na deonicama tog autoputa i da će 28. decembra biti dobijena ponuda za jedan deo tog puta od kineske kompanije koja će na njemu raditi.

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi, Mihajlović je prenela da je sa Brajovićem razmenila vest o broju časova koliko putuju vozovi između Beograda i Bara, ističući da to više ne može da se desi.

Prema njenim rečima, Srbija je aktivirala ruski kredit i iduće godine će krenuti u rekonstrukciju pruge.

Ona je kazala da je sa Brajovićem dogovorila intenziviranje saradnje, i izradu novih zajedničkih dogovora, kako bi na zajedničkoj sednici dve vlade u martu, koja je važan događaj i za srpsku vladu, bili napravljeni konkretni dogovori.

Crnogorski ministar istakao je uspešnu saradnju dva ministarstva i države ukazujući da ga posebno raduje što postoji pravi interes dve zemlje za izgradnjom autoputa Bar-Beograd.

"Mi ne gradimo samo deonicu puta od Smokovca do Matiševa, niti gradimo autoput samo od Bara do Boljara, već gradimo autoput Bar-Boljari-Beograd koji se nastavlja kasnije do Budimpešte i ka Bukureštu. Imamo osnovnu infrastrukturu i najvažnije da postoji pravi interes dve države", podvukao je Brajević.

On je kazao da je razgovarano i o rekonstrukciji železničke pruge koja je u veoma lošem stanju pogotovo kroz Srbiju, što je prouzrokovano i katastrofalnim poplavama.

"Nedopustivo je u ovom veku da od Bara do Beograda putujete 17 sati", podvukao je Brajević izrazivši nadu da će brza pruga, koja je planirana da se izgradi u narednom periodu od Beograda do Budimpešte biti nastavljena, jednim krakom ka Baru, kao što se namerava nastaviti ka Makedoniji i Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: