Srpska carina izbacuje papirologiju

Srbija bi do polovine 2015. trebalo da uspostavi novi tranzitni kompjuterski program (MCTS), kaže pomoćnik direktora Uprave carina Srbije Veselin Milošević.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

09:02

Default images

Time bi, kako je naveo, Srbija postala jedna od 34 zemlje u Evropi koje koriste kompjuterizovani carinski postupak.

Milošević je na Ekonomskom i trgovinskom samitu Kine i zemlja centralne i istočne Evrope u utorak uveče, kazao da uspostavljanje tog sistema unapređuje saradnju carinskih administracija, kako bi unapred dobile informaciju o robi, transportnom sredstvu i vrednosti te robe, ali i da bi se unapred znala analiza rizika.

"Postupak tranzita kakav se sad koristi je zastareo i staromodan, bazira se na papirnoj dokumentaciji, zbog čega doprinosi dužem zadržavanju robe i povećava transportne troškove", rekao je Milošević.

MCTS je, prema njegovim rečima, preduslov za članstvo u EU. Koristi ga 28 zemalja EU, zemlje CEFTA i Turska.

On je dodao da je geostrateški položaj Srbije izuzetno tranzitnog kataraktera, jer Srbija nalazi u centru Balkana, odnosno povezuje zemlje jugoistočne Evrope sa centralnom i zapadnom Evropom.

"Carinsko područje Srbije trenutno je jedino koje prekida taj lanac MCTS u Evropi, što na neki način dovodi u pitanje opasnost da se koridor 10 ne koristi, već da roba ide preko Bugarske i Mađarske što bi doprinelo negativno našim budžetskim prihodima", naveo je Milošević.

Od aprila 2013. Srbija obaveštava Evropsku komisju o tome šta je urađeno u toj oblasti i obaveza je da do kraja 2014. sve carinske ispostave budu tehnički osposobljena za primenu MCTS.

Milošević je rekao da je Uprava Carina uspešno tehnički opremila ispostave i da 21 kompanija elektronski komunicira sa Upravom. "Oko 70 do 80 kamiona dnevno se odradi preko MCTS", istakao je on.

Plan je da se početkom 2015, MCTS bude u nacionalnoj primeni i jedini mogući tranzit kroz Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: